Άλλες Παθήσεις

Αντιμετώπιση τριχόπτωσης με βλαστοκύτταρα

του Αθανάσιου Χριστόπουλου
03 Απριλίου 2014
13569 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αντιμετώπιση τριχόπτωσης με βλαστοκύτταρα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια νέα, ιατρική τεχνική για την αναγέννηση των μαλλιών με τη χρήση βλαστοκυττάρων δίνει λύση σε άντρες και γυναίκες με λεπτή τριχοφυΐα και αραίωση. Η θεραπεία βασίζεται στην απομόνωση μεγάλου αριθμού πρωτεϊνών, που αποδεσμεύονται από τα βλαστοκύτταρα λίπους. Η καινοτόμος θεραπεία έχει αναπτυχθεί κι εφαρμόζεται ατην Ελλάδα με τη συνεργασία του Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Αισθητική Ανάπλαση» και της πρωτοπόρου εταιρίας αναγεννητικής βιοτεχνολογίας «Theracell».

Η απομόνωση βλαστοκυττάρων από το λίπος αποτελεί μια επαναστατική επιστημονική τεχνική, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και νέες προοπτικές στην αισθητική ιατρική. Πρόσφατες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι αναπλαστικές ιδιότητες των παραγώγων των βλαστοκυττάρων έχει εφαρμογές στην αισθητική ιατρική και πιο συγκεκριμένα στην ανάπλαση του δέρματος και στην αναγέννηση των μαλλιών. Ο εξειδικευμένος και πρωτοποριακός τρόπος παρασκευής αυτού του πλούσιου σε αυξητικούς παράγοντες «εκχυλίσματος», ενεργοποιεί την αναγέννηση και ανάπτυξη των μαλλιών, χωρίς να γίνεται μεταμόσχευση τριχοθυλακείων και βλαστοκυττάρων.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μέχρι και το 80% της δράσης των βλαστοκυττάρων οφείλεται στην έκκριση ενός μεγάλου αριθμού βιομορίων, όπως είναι κυρίως οι αυξητικοί παράγοντες, οι κυτοκίνες και διάφορα ένζυμα. Πολύ συγκεκριμένα, τα βλαστοκύτταρα λίπους εκκρίνουν πάνω από 700 τέτοιες πρωτεΐνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση και αναγέννηση ιστών.

Οι πρωτεΐνες αυτές δρουν στο σημείο της εφαρμογής τους:

  • Ενεργοποιώντας άλλα κύτταρα του δέρματος (τους ινοβλάστες),
  • Κινητοποιώντας άλλα κύτταρα να μεταναστεύσουν στο σημείο της βλάβης
  • Παράλληλα προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από το οξειδωτικό στρες

Η διαδικασία της θεραπείας περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • Συλλογή μιας πολύ μικρής ποσότητας λίπους
  • Μεταφορά του λίπους στο εργαστήριο υπό ειδικές συνθήκες
  • Ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων,
  • Τοπική εφαρμογή της θεραπείας σε 4 μηνιαίες συνεδρίες

Τα παράγωγα των ενεργοποιημένων βλαστοκυττάρων μετά την εφαρμογή τους στο τριχωτό της κεφαλής, προωθούν την ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας. Επίσης, ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή, έτσι ώστε αυτά να αρχίσουν να παράγουν νέα μαλλιά και να βελτιώνουν τα ήδη υπάρχοντα. Η τεχνική αποτελεί μια καλή, ενδεχομένως και τη μοναδική, αξιόπιστη, επιστημονική εναλλακτική λύση για ασθενείς που είτε δε θέλουν είτε δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών. Ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα εμφανίζονται και σε λεπτή και κοντή τριχοφυΐα, η οποία δείχνει να παχαίνει και να μακραίνει.

Η εφαρμογή της νέας τεχνικής γίνεται εύκολα, με τοπική αναισθησία από τον εξειδικευμένο, καλά εκπαιδευμένο πάνω στο αντικείμενο ιατρό.

Αθανάσιος Χριστόπουλος
Αθανάσιος Χριστόπουλος Πλαστικός Χειρουργός