Δίαιτα

Το αδυνάτισμα είναι … κολλητικό

της Δήμητρας Γιαννακούλια
31 Ιανουαρίου 2015
11550 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
thumbs up

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δύο, τρία, πέντε ή δέκα κιλά… όπως και να έχει, σχεδόν όλους μάς έχει απασχολήσει κάποια στιγμή το βάρος μας! Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού κυριεύεται από το άγχος για τα προβλήματα της καθημερινότητας, ο ελεύθερος χρόνος ελαχιστοποιείται και η φυσική δραστηριότητα εκ των πραγμάτων περιορίζεται σημαντικά, δεν θα ήταν δυνατόν να μην προστεθεί στις έγνοιες μας και το φυσικό επακόλουθο των επιπρόσθετων κιλών…

Ο βομβαρδισμός από τα μέσα επικοινωνίας, την τηλεόραση, τα περιοδικά, ακόμα και οι τάσεις τις μόδας, οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ενιαίουπροτύπου- ιδανικού σωματότυπου, παγίδα την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες.

Ο στόχος που βάζουμε μετά από τέτοιες επιρροές μπορεί να μοιάζει αδύνατος και ανέφικτος για τον σωματότυπό μας. Και ποιός δεν έχει «ζηλέψει» ένα καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα! Δεν θα μπορούσαμε πλέον παρά να μιλήσουμε για μια «δικτατορία» αδυνατίσματος, η οποία είναι κολλητική!

Έτσι λοιπόν, εκτός από την ακατάπαυστη αναμετάδοση προτύπων σχετικών με το ιδανικό σωματικό βάρος, δεν θα μπορούσαμε ως κοινωνικά όντα να μην επηρεαζόμαστε από τις παρέες μας ή τα άτομα που συναναστρεφόμαστε. Για παράδειγμα, μια πιθανή προσπάθεια απώλειας βάρους ενός κοντινού μας προσώπου, μπορεί να μας βάλει αυτόματα στη διαδικασία ανασυγκρότησης των σκέψεών μας σχετικά με την εκτίμηση για το σώμα μας και τα «αδύνατά» μας σημεία.

Την επιρροή αυτή που δεχόμαστε ασυναίσθητα από το περιβάλλον μας, έχουν εκμεταλλευθεί πληθώρα ερευνητικών μελετών, οι οποίες επέλεξαν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος των συμμετεχόντων. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι όταν τα άτομα έχουν κάποιο κοινό στόχο για απώλεια βάρους, μπορούν πιο ανώδυνα να ακολουθήσουν μια διατροφή, καθώς η παρακίνηση από τα υπόλοιπα άτομα και η αλληλοσυμπαράσταση για τις δυσκολίες που συναντούν κατά την τήρηση του προγράμματος, οδηγούν στην ευκολότερη συμμόρφωση τους. Επίσης, η διατήρηση μετέπειτα του νέου σωματικού τους βάρους είναι πιο εύκολη σε αυτή την ομάδα ατόμων, σε σχέση με άτομα που έκαναν μεμονωμένα την προσπάθειά τους.

Επιπλέον, ας μην παραβλέπουμε ότι μιας και το φαγητό είναι, για εμάς τους Έλληνες ιδιαίτερα, και μία αφορμή συνάθροισης, τρόπος επικοινωνίας και διασκέδασης, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων θα μπορούσε να ενταχθεί ακόμα πιο εύκολα στην καθημερινότητά μας, όταν η προσπάθεια αυτή γίνει συλλογική.

Ωστόσο, θέλει προσοχή, καθώς η επιρροή από το περιβάλλον μας μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε ένας από εμάς πρέπει να αποδεχθεί το δικό του σωματότυπο και να βάλει τον δικό του ιδανικό στόχο βάρους, που θα τον ικανοποιεί τόσο από άποψη υγείας όσο και από άποψη εμφάνισης. Κατόπιν, μη διστάσετε να υιοθετήσετε υγιείς και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής, αποκτώντας ένα υγιές σωματικό βάρος…Και μην σταματάτε εκεί! Μεταδώστε το στους γύρω σας και αδυνατίστε με… παρέα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Leahey TM, Kumar R, Weinberg BM, Wing RR, «Teammates and social influence affect weight loss outcomes in a team-based weight loss competition»,Obesity (Silver Spring).2012 Jul;20(7):1413-8.

Vasquez K, Malhotra R, Ostbye T, Chan MF, Amin H, Khoo G, Choo L, Chew L, Thilagaratnam S, «Extent and Correlates of Change in Anthropometric and Fitness Outcomes Among Participants in a Corporate Team -Based Weight Loss Challenge in Singapore: Lose to Win 2009.», Asia Pac J Public Health. 2012 Aug 10

Δήμητρα Γιαννακούλια
Δήμητρα Γιαννακούλια Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος