Δίαιτα

Ιδανικό περιβάλλον επιτυχίας

του Δημήτρη Αθανασιάδη
14 Ιανουαρίου 2013
19416 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ιδανικό περιβάλλον επιτυχίας

Γεια σας! Είμαι ο Δημήτρης Αθανασιάδης και είμαι κοντά σας για να σας μάθω πώς θα κάνετε το Wellness... τρόπο ζωής! Σε αυτό το podcast θα προσεγγίσουμε το ιδανικό περιβάλλον επιτυχίας, στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος..!

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δεν καταφέρνετε να χάσετε το βάρος που θέλετε; Ήταν όντως ιδανικές οι συνθήκες γύρω από την προσπάθεια που κάνατε, ή απλά προσπαθούσατε να ακολουθήσετε τι λέει το πρόγραμμα διατροφής που σας έδωσε ο διαιτολόγος σας;

Τα πράγματα είναι λιγάκι πιο σύνθετα: η επιτυχία σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο τη θέλησή σας.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν μαζί τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειάς σας!

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι η επιτυχία εξαρτάται από την καθημερινότητά μας... Αρκεί να σκεφτούμε πού περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Στο σπίτι μας... Με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε... Στο εργασιακό μας περιβάλλον...

Είναι όλες αυτές οι συνθήκες ιδανικές για να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας; Ας επικεντρωθούμε πρώτα από όλα στους ανθρώπους με τους οποίους έχετε στενή επαφή. Γνωρίζουν ότι βρίσκεστε σε πρόγραμμα και ότι θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες;

Αν η απάντησή σας είναι όχι, η δική μας συμβουλή είναι ότι πρέπει να το γνωρίζουν. O τρόπος που θα τους το μεταφέρετε, μάλιστα θα πρέπει να είναι τόσο θετικός, όσο και η όρεξή σας να πετύχετε! Το πρώτο βήμα σας λοιπόν, είναι να ενημερώσετε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους ότι ξεκινάτε δυναμικά μια προσπάθεια απώλειας βάρους! Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από τον κοινωνικό μας περίγυρο, το πόσο θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο...

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το περιβάλλον του σπιτιού... Ακούστε μερικές ερωτήσεις... που θα σας δώσουν πολλές απαντήσεις...Ποιος μαγειρεύει στο σπίτι; Ποιος ψωνίζει; Τι τρόφιμα προτιμά η οικογένεια; Τα διαθέσιμα τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι, ταιριάζουν στο πρόγραμμα διατροφής σας; Μήπως τελικά πρέπει να αναλάβετε εσείς τα ηνία του σουπερμάρκετ;Όταν ψωνίζετε, προσέχετε στη διατροφική ετικέτα, τι θρεπτικά συστατικά περιέχει κάθε τρόφιμο;

Φροντίστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τρόφιμα στο ψυγείο και στο ντουλάπι που είναι στο διαιτολόγιό σας και σας αρέσουν! Ας πάμε τώρα σε έναν άλλο παράγοντα, πιο δύσκολο... το εργασιακό σας περιβάλλον... Εκεί ξοδεύετε περίπου ένα 8ωρο την ημέρα. Αυτό αναλογεί σε τουλάχιστον 2 γεύματα... Σκεφτείτε λοιπόν από πριν τι θα κάνετε όταν έλθει η ώρα του φαγητού και η εύκολη λύση είναι να παραγγείλετε απ’ έξω, όταν μάλιστα το άγχος και η πίεση της εργασίας επηρεάζουν τις επιλογές σας.

Η προετοιμασία είναι η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Φροντίστε να έχετε ετοιμάσει τα γεύματά σας από την προηγούμενη ημέρα. Επίσης να έχετε διαθέσιμα τρόφιμα – σνακ στο χώρο εργασίας μας, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, γιαούρτι. Με αυτές τις απλές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, η επιτυχία είναι πιο κοντά! Έχει μείνει ωστόσο ένα ακόμη βασικό κομμάτι του 24ώρου, ο ύπνος! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους πρέπει να συνοδεύεται από 7 έως 9 ώρες ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα:

Όταν στερείστε τον ύπνο, αυξάνεται στο αίμα σας, η ορμόνη γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της όρεξης, σας κάνει δηλαδή να πεινάτε. Ταυτόχρονα, η στέρηση ύπνου προκαλεί μείωση της ορμόνης λεπτίνης που μειώνει την όρεξή σας.
Οι ανθρώποι που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες/ημέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από παχυσαρκία και τείνουν να αναζητούν τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο η αύξηση της όρεξης, η πρόσληψη κιλών, η παχυσαρκία. Οι μειωμένες ώρες ύπνου συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η μείωση της μνήμης, ο καρκίνος και η μείωση της διάρκειας ζωής.

Άρα, μην θυσιάζετε τις ώρες του ύπνου σας...

Να είστε καλά και να χαμογελάτε.

Δημήτρης Αθανασιάδης
Δημήτρης Αθανασιάδης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.