Δίαιτα

Όταν το σώμα παλεύει να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε...

24 Ιουνίου 2016
41775 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sxhma anthwpou adynatou kai paxusarkou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Αμερικάνικη εκπομπή “Biggest Loser” είναι ένας τηλεοπτικός διαγωνισμός που σκοπό έχει τη μεγαλύτερη απώλεια κιλών από τους διαγωνιζόμενους. Οι συμμετέχοντες στο τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα δέχτηκαν να συμμετάσχουν, 6 χρόνια μετά το διαγωνισμό, σε μία μελέτη κατά την οποία αξιολογήθηκε η μεταβολή του σωματικού τους βάρους καθώς και ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (ΜΡΗ) τους, οι θερμίδες δηλαδή που “καίνε” σε κατάσταση ηρεμίας για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, σε περίοδο που το βάρος τους παρέμενε σταθερό.

“Άντρας 195 κιλών που έφτασε τα 87 κιλά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, έχει αυξήσει το βάρος του στα 134 κιλά μετά από διάστημα 6 ετών, ενώ «καίει» 800 θερμίδες χαμηλότερος από το αναμενόμενο.”

Οι ερευνητές περιγράφουν τη μάχη που δίνει ο οργανισμός ενάντια στην απώλεια σωματικού βάρους. Παρόλο που οι διαγωνιζόμενοι είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό πριν την έναρξη του διαγωνισμού, η απώλεια κιλών οδήγησε σε μείωση του μεταβολισμού τους, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο για άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ωστόσο, είναι ότι αυτή η επίδραση της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στο μεταβολισμό μπορεί να διαρκέσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που το βάρος έχει εντωμεταξύ αυξηθεί. Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα των ερευνητών ήταν τα χαμηλά επίπεδα λεπτίνης που βρέθηκαν στους συμμετέχοντες, της ορμόνης που εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό ως απάντηση στην αύξησή του και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Τα χαμηλά επίπεδά της λεπτίνης 6 χρόνια μετά την απώλεια του βάρους, μπορούν να εξηγήσουν το αυξημένο αίσθημα πείνας των συμμετεχόντων.

Η μάχη αυτή του οργανισμού να επανακτήσει το χαμένο σωματικό βάρος εξηγείται ως ένα βαθμό με τη θεωρία του “set point”. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι ο οργανισμός έχει ένα συγκεκριμένο βάρος το οποίο είναι εύκολο να διατηρηθεί και οποιαδήποτε μεταβολή του προκαλεί μεταβολικές προσαρμογές (μείωση ή αύξηση του μεταβολισμού) ώστε να επανακτηθεί. Αυτό το «προεπιλεγμένο» βάρος φαίνεται να μπορεί να μεταβληθεί σε άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε κάποια βαρϊατρική επέμβαση, αλλά όχι σε άτομα που έχουν χάσει τα περιττά κιλά τους μέσω δίαιτας.

Αυτή η μελέτη έχει υλοποιηθεί σε μικρό και πολύ συγκεκριμένο δείγμα ατόμων, τα οποία πέρασαν ένα διάστημα πολύ εντατικής άσκησης και δίαιτας με χαμηλές θερμίδες με σκοπό να κερδίσουν τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, χάνοντας τα περισσότερα κιλά. Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά και καινοτόμα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται πλήρως από προηγούμενες μελέτες. Έτσι, τα συμπεράσματά της πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, ενώ χρειάζονται περαιτέρω μελέτες σε άτομα που έχουν χάσει βάρος ώστε να διερευνηθεί η επίδραση της δίαιτας στον οργανισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

After ‘The Biggest Loser,’ Their Bodies Fought to Regain Weight, http://mobile.nytimes.com/2016/05/02/health/biggest-loser-weight-loss.html

Fothergill E, Guo J, Howard L, Kerns JC, Knuth ND, Brychta R, Chen KY, Skarulis MC, Walter M, Walter PJ, Hall KD. Persistent metabolic adaptation 6 years after "The Biggest Loser" competition. Obesity (Silver Spring). 2016 May 2. doi: 10.1002/oby.21538.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27136388

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.