Ομιλίες

Τεχνολογία και εφαρμογές στη διατροφή – παρουσίαση στον ΠΣΔΔ

09 Δεκεμβρίου 2015
11922 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
13 panellhnio synedrio diatrofhs kai diaitologias

Μια παρουσίαση με θέμα την τεχνολογία και τις εφαρμογές στη διατροφή δεν θα μπορούσε να τύχει καλύτερης επιμέλειας από εκείνη του "μετρ" του είδους, συναδέλφου Πάρη Παπαχρήστου. Για προσωπικούς του λόγους, την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας-Διατροφής και κλήθηκα να τον αντικαταστήσω με ένα πλήρες powerpoint, μία κατατοπιστικότατη διευκρίνιση από τον ίδιο και έχοντας κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο στη διάθεσή μου για να κάνω "δικά μου" όσα θα έλεγε εκείνος, διερευνώντας παράλληλα και λεπτομέρειες που μου κινούσαν το ενδιαφέρον.

Η δικιά μου πινελιά σε αυτά τα δεδομένα ήταν να μεταφέρω τα στοιχεία με έναν ξεκάθαρο τρόπο, ώστε το ίδιο το κοινό να βγάλει τα συμπεράσματά του, να προβληματιστεί, να εμπνευστεί και να εξελίξει την επιστήμη του μέσα από την δική του ερευνητική πράξη στη συνέχεια. Αυτόν τον ρόλο πιστεύω πρέπει να εξυπηρετεί ένα συνέδριο. Είναι ο χώρος και ο χρόνος που μοιράζονται συνάδελφοι για να ανταλλάξουν ιδέες, να σχολιάσουν και να συζητήσουν με διάθεση εξέλιξης πάνω σε νέα ερευνητικά δεδομένα για τα περιθώρια επιβεβαίωσης και βελτιστοποίησης τους. Αυτό άλλωστε δεν είναι επιμόρφωση; Με αυτή τη διάθεση λοιπόν, να αναδείξω τα σημεία που ενδεχομένως να διεύρυναν τους ορίζοντές μας ως προς την εφαρμογή της επιστήμης μας, έλαβα μέρος στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα Νεότερα δεδομένα στον χώρο της διατροφής.

Αναφορά στην τεχνολογία επικοινωνίας 

Επειδή βλέποντας την παρουσίαση θα καταλάβετε ότι στο medNutrition μας αρέσει να είμαστε λακωνικοί στις διαφάνειες θα συνοψίσω λέγοντας ότι με τον όρο τεχνολογία αναφερθήκαμε κυρίως στην τεχνολογία επικοινωνίας, με αποκορύφωμα τα smartphones και το Διαδίκτυο. Θα δείτε λοιπόν, διάφορες ανασκοπήσεις σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στην παχυσαρκία και σε κάποιες άλλες χρόνιες νόσους, με ουδέτερα έως καλά αποτελέσματα στις παρεμβάσεις τροποποίησης συμπεριφορών υγείας. Είναι όμως αρκετά νωρίς να βγάλει κάποιος συμπεράσματα, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν έρευνες με συγκρίσιμο μεθοδολογικό σχεδιασμό. Μην ξεχνάτε, κάτι που ανέφερα και προφορικά: αν και οι περισσότερες μελέτες του 2014 που συμπεριλαμβάνονται θεωρούνται πρόσφατες για την επιστήμη μας, για την τεχνολογία που κάνει διαρκώς τεράστια βήματα, δεν είναι!

Ποιες ενδείξεις υπάρχουν;

Επίσης, οι χρόνοι αυτοί δεν προβλέπεται να ευθυγραμμιστούν σύντομα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις και έχουμε 2 επιλογές ως προς αυτές: είτε να τις αγνοήσουμε, είτε να τις συμπεριλάβουμε σε νέες μελέτες για να τις βελτιστοποιήσουμε και να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η γνώμη μου είναι η δεύτερη φυσικά, παρόλο που εδώ και 4 χρόνια δεν δραστηριοποιούμαι η ίδια στο χώρο της έρευνας. Εσείς οι νέοι και ενθουσιώδεις συνάδελφοί μου, που είστε ακόμη σε αυτόν τον τομέα, μπορείτε να σταθείτε στην διαφάνεια 26 της παρακάτω παρουσίασης όπου υπάρχει και σχετική ανάλυση, αν θέλετε να λάβετε υπόψη σας κάποιους προβληματισμούς που προέκυψαν όταν θα διαμορφώσετε τις ερευνητικές σας υποθέσεις.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμη τη παρουσίαση και εύχομαι να αποτελέσει το έναυσμα για τις δικές σας επιστημονικές δημοσιεύσεις μελλοντικά.

texnologia kai efarmoges sti diatrofi parousiasi ston psdd

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.