Επιστημονικά Νέα

Επίπεδα miRNA, αριθμός καφέ/λευκών λιποκυττάρων και λιποδυστροφία

της Γεωργίας Ρουσινού
20 Οκτωβρίου 2017
11364 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
RNA kai lipokyttara

Photo source: www.bigstockphoto.com

Λειτουργίες καφέ και λευκού λιπώδους ιστού

Είναι γνωστό ότι τα λιποκύτταρα επιτελούν λειτουργίες πέραν της αποθήκευσης λίπους, καθώς εκκρίνουν ουσίες που επηρεάσουν άμεσα τον μεταβολισμό και αποτελούν σημείο συστηματικής φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση. Ο καφέ λιπώδης ιστός διαδραματίζει ευεργετικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σωματικού βάρους. Αντίθετα, ο λευκός λιπώδης ιστός, ιδιαίτερα της ενδοκοιλιακής περιοχής, σχετίζεται με μεταβολικές νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2. Τα miRNA είναι σημαντικοί ρυθμιστές βιολογικών διεργασιών, όπως της διαφοροποίησης και λειτουργίας των καφέ και του λευκών λιποκύτταρων. Έχει δειχθεί ότι με την πάροδο της ηλικίας, η επεξεργασία των miRNA στον λιπώδη ιστό μειώνεται εξαιτίας της ενδο-ριβονουκλεάσης Dicer, ενός ενζύμου που μετατρέπει τα pre-miRNAs σε ώριμα miRNAs. Τα επίπεδα της Dicer φαίνεται ότι μειώνονται με την ηλικία, αυξάνουν με τον θερμιδικό περιορισμό, και επηρεάζουν την αντίσταση στο στρες.

Τι εξέτασε η μελέτη;

Οι ερευνητές του Joslin Diabetes Center των ΗΠΑ, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Βραζιλία, Σουηδία και Φινλανδία, διεξήγαγαν μια πειραματική μελέτη in vivo, με σκοπό την διερεύνηση του ρόλου της Dicer και των miRNA στη δημιουργία των λιποκυττάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πειραματικά μοντέλα ποντικών στα οποία είχε ανασταλεί η έκφραση της Dicer, και βρήκαν ότι η έλλειψή της από τον λιπώδη ιστό οδήγησε σε μη φυσιολογική κατανομή λίπους, παρόμοια με την λιποδυστροφία που παρουσιάζεται σε ασθενείς με HIV που λαμβάνουν αντιική θεραπεία. Στους ποντικούς του πειράματος, η μορφή λιποδυστροφίας που εμφανίστηκε χαρακτηριζόταν από απώλεια λευκών λιποκυττάρων, μετατροπή των καφέ λιποκυττάρων σε λευκά και σε ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου, που περιλάμβαναν ινσουλινοαντίσταση, φλεγμονή του λιπώδη ιστού, δυσλιπιδαιμία, αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία και αυξημένους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου. Παράλληλα, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερα επίπεδα της Dicer στον λιπώδη ιστό ασθενών με HIV-σχετιζόμενη λιποδυστροφία, υποδεικνύοντας ότι τα χαμηλά επίπεδα έκφρασης της Dicer στο λίπος των ασθενών με HIV πιθανώς συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου και περιορίζουν την θεραπεία αρκετών ασθενών.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Σε συνδυασμό, τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν έναν κεντρικό ρόλο της Dicer και των miRNA στον καθορισμό των λευκών και καφέ λιποκυττάρων και υποστηρίζουν έναν πιθανό σύνδεσμο με την HIV-σχετιζόμενη λιποδυστροφία. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία με κάποιο μέσο που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της Dicer ή της έκφρασης των miRNA μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και να βοηθήσει ασθενείς με HIV που εμφανίζουν λιποδυστροφία λόγω της αντιικής αγωγής στη συνέχιση της θεραπείας τους. Οι ερευνητές προτείνουν ως πιθανό φαρμακευτικό παράγοντα την Ραπαμυκίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της απόρριψης σε μεταμόσχευση οργάνων, και σχεδιάζουν να ερευνήσουν την ικανότητά της στην αύξηση της Dicer σε κυτταρικό επίπεδο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mori MA, Thomou T, Boucher J, Lee KY, Lallukka S, Kim JK, Torriani M, Yki-Järvinen H, Grinspoon SK, Cypess AM, Kahn R. Altered miRNA processing disrupts brown/white adipocyte determination and associates with lipodystrophy. Journal of Clinical Investigation, 2014;

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD