Επιστημονικά Νέα

Εμπορικές «δίαιτες»: Ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
14 Απριλίου 2017
13542 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
programma diatrofhs kai diasimes diaites

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που επισκέπτονται ένα διαιτολογικό γραφείο και συχνά φαίνονται πιο ενήμεροι από τον διαιτολόγο, για τις τελευταίες δίαιτες στη μόδα!

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών για τις «διάσημες» δίαιτες;

Η συγκεκριμένη ανασκόπηση λοιπόν, σας δίνει χειροπιαστά στοιχεία για να μιλήσετε για την αποτελεσματικότητα τέτοιων προγραμμάτων διαχείρισης βάρους όπως εφαρμόζονται στις ΗΠΑ συγκρίνοντας μέσα από στοιχεία 45 μελετών.

  • Το πρόγραμμα Weight Watchers βασίζεται σε διατροφή χαμηλών θερμίδων αξιοποιώντας την τεχνική της αυτοπαρακολούθησης. Είναι από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διαχείρισης βάρους και πετυχαίνει περίπου 2,6% μεγαλύτερη μείωση του βάρους σε σύγκριση με την απλή συμβουλευτική σε διάστημα 12 μηνών. Παράλληλα έχει αρκετά χαμηλό κόστος.
  • Το πρόγραμμα Jenny Craig βασίζεται σε χαμηλών θερμίδων υποκατάστατα γεύματος με παράλληλη συμβουλευτική, στοχοθεσία και αυτο-παρακολούθηση. Η απώλεια βάρους στους 12 μήνες είναι κατά 4,9% μεγαλύτερη από την απλή συμβουλευτική ακόμα και στα άτομα με διαβήτη. Το κόστος του είναι σχετικά μεγάλο, ειδικά λόγω και των υποκατάστατων.
  • Αντίστοιχο με το πρόγραμμα Jenny Craig, είναι το πρόγραμμα Nutrisystem που εμπεριέχει και άσκηση, χωρίς ωστόσο να έχουμε στοιχεία για την απώλεια βάρους πέραν των 3 μηνών (μέχρι τότε οι έρευνες μιλάνε για περίπου 3,8% μεγαλύτερη απώλειας βάρους από την απλή συμβουλευτική).
  • Προγράμματα πολύ χαμηλών θερμίδων δηλαδή 800-1000 θερμίδες ημερησίως, (όπως τα HMR, OPTIFAST, MEDIFAST) περιλαμβάνουν επίσης υποκατάστατα γεύματος και συμπεριφορικές προσεγγίσεις. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις φάνηκε πως, παρότι έχουν αποτελέσματα απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα (4% μεγαλύτερη μείωση του βάρους σε σχέση με την συμβουλευτική), τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τους δεν είναι ξεκάθαρα. Να σημειωθεί επίσης πως αυτού του είδους η προσέγγιση πιθανώς ενέχει κινδύνους για τη υγεία όπως αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χολικών λίθων και χολεκυστεκτομής που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες μελέτες!
  • Προγράμματα που υποστηρίζονται από διαδικτυακή κοινότητα και η εφαρμογή τους είναι κατευθυνόμενη από το ίδιο το άτομο όπως η κοινότητα the Biggest Loser club, το Lost It! και το e-Diets δε φαίνεται να έχουν σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα από την απλή συμβουλευτική. Σε αυτήν την κατηγορία λίγο καλύτερα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα έχει η δίαιτα Atkins, περίπου 0,1-2,9% μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τη συμβουλευτική, ωστόσο οι μελέτες της είναι λιγότερο αξιόπιστες λόγω διαφοροποιήσεων στην εφαρμογή της δίαιτας. Φυσικά αυτής της κατηγορίας τα προγράμματα ήταν και τα πιο οικονομικά.

Διαβάστε επίσης: Είμαι διαιτολόγος, πώς θα αξιολογήσω μια επιστημονική έρευνα; [Δωρεάν EBOOK]


Τι να κρατήσετε;

Η πιθανότητα μεροληψίας στις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση αξιολογήθηκε βάσει του αντίστοιχου εργαλείου που χρησιμοποιείται από το Cochrane Collaboration και δυστυχώς χαρακτηρίστηκε ως μεγάλη, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Αντίστοιχα, πλήθος ερευνών ήταν ελλιπείς σε βασικά στοιχεία όπως το ποσοστό εγκατάλειψης, ενώ τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ήταν διαθέσιμα σε ελάχιστες. Ο καλύτερος σχεδιασμός των μελετών είναι σίγουρα απαιτούμενο για τις έρευνες του μέλλοντος ώστε να μπορούμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τις παρεμβάσεις που είναι σκόπιμο να συστήνουμε ή και πώς να αντιμετωπίζουμε τις απορίες των πάντα ψαγμένων πελατών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kimberly A. Gudzune, Ruchi S. Doshi, Ambereen K. Mehta, Zoobia W. Chaudhry, David K. Jacobs, Rachit M. Vakil, Clare J. Lee, Sara N. Bleich, Jeanne M. Clark. Efficacy of Commercial Weight-Loss Programs. Annals of Internal Medicine, 2015;

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.