Επιστημονικά Νέα

Μπορεί ένα συμβιοτικό συμπλήρωμα να βοηθήσει τους ασθενείς με ΣΔ ΙΙ;

της Ευσταθίας Παπαδά
04 Δεκεμβρίου 2017
6057 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
symbiotika sto diaviti

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔ-ΙΙ) συνοδεύεται από μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με αλλαγές σε μέταλλα του ορού. Επιπρόσθετα, η ινσουλινοαντίσταση στους ασθενείς με ΣΔ-ΙΙ είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων αποτελούν επίσης έναν πρώιμο δείκτη για την εμφάνιση μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης.

Η διαχείριση λοιπόν των μεταβολικών επιπλοκών του ΣΔ-ΙΙ κρίνεται αναγκαία και στρατηγικές όπως η απώλεια βάρους, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τα διατροφικά συμπληρώματα είναι μερικές από εκείνες που έχουν μελετηθεί.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Πρόσφατα, ερευνητές από το Ιράν διερεύνησαν την επίδραση που μπορεί να έχει η λήψη συμβιοτικών στα επίπεδα των μετάλλων του ορού, στα ηπατικά ένζυμα (ALP, AST, ALT) και στην αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ΣΔ-ΙΙ.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 62 ασθενείς που διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα παρέμβασης λάμβανε 9γρ συμβιοτικού συμπληρώματος 3 φορές κάθε μέρα (συνολικά 27γρ). Το συμβιοτικό συμπλήρωμα περιείχε L. sporogenes ως προβιοτικό και ινουλίνη ως πρεβιοτικό. Μετά από 6 εβδομάδες και αφού μεσολάβησαν 3 ακόμη εβδομάδες χωρίς καμία παρέμβαση, οι ομάδες αντιστράφηκαν και η παρέμβαση συνεχίστηκε για ακόμη 6 εβδομάδες. Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης καταγράφηκαν ανθρωπομετρικά δεδομένα, η αρτηριακή πίεση και ελήφθησαν δείγματα αίματος.                                                          

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου στον ορό αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ παρατηρήθηκε και μία στατιστικά σημαντική μείωση στην ολική χολερυθρίνη στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αν και η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σημαντικά σε κάθε ομάδα στο τέλος της παρέμβασης, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, η λήψη συμβιοτικού συμπληρώματος φαίνεται να οφελεί τους ασθενείς με ΣΔ-ΙΙ σε ό,τι αφορά το σίδηρο και το ασβέστιο ορού, αλλά και την ολική χολερυθρίνη. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρέμβασης και τη δοκιμή διαφορετικών προβιοτικών και πρεβιοτικών προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα οφέλη υγείας από τη λήψη συμβιοτικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Asemi Z, Aarabi MH, Hajijafari M, Alizadeh SA, Razzaghi R, Mazoochi M, Esmaillzadeh A. Effects of Synbiotic Food Consumption on Serum Minerals, Liver Enzymes, and Blood Pressure in Patients with Type 2 Diabetes: A Double-blind Randomized Cross-over Controlled Clinical Trial. Int J Prev Med. 2017 Jun 1;8:43

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D