Επιστημονικά Νέα

Διατροφή και Άγχος

της Σοφίας Λάκκα
16 Αυγούστου 2023
3702 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofi kai agxos

Photo source: www.canva.com

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο κοινή ομάδα ψυχικών διαταραχών.Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη και εξέλιξη ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη. Ωστόσο, είναι λιγότερα γνωστά για το ρόλο της διατροφής στις αγχώδεις διαταραχές. Αυτή η ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής προσπάθησε να χαρτογραφήσει συστηματικά την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τις αγχώδεις διαταραχές και τη διατροφή προκειμένου να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ διατροφικών παραγόντων και συμπτωμάτων άγχους ή επικράτησης διαταραχών, καθώς και να εντοπίσει κενά και ευκαιρίες για περαιτέρω έρευνα.

Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;

Η ανασκόπηση ακολούθησε καθιερωμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τις ανασκοπήσεις πεδίου εφαρμογής. Λόγω του μεγάλου όγκου των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε διαδικτυακό πρόγραμμα (Abstrakr) με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης. Οι μελέτες που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ ενός διατροφικού συστατικού και συμπτωμάτων ή διαταραχών άγχους μετρήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε σχήματα. Εντοπίστηκαν συνολικά 55.914 μοναδικά αποτελέσματα. Μετά από ανασκόπηση πλήρους κειμένου, 1541 άρθρα πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης

Η ανάλυση αποκάλυψε συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων άγχους και της κατανάλωσης περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, «υγιεινών» διατροφικών προτύπων, θερμιδικού περιορισμού, κατανάλωσης πρωινού, προσκόλλησης στη κετογονική δίαιτα, συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών ευρέως φάσματος, ψευδαργύρου, μαγνήσιου και σεληνίου και προβιοτικών. Η ανάλυση αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων άγχους και διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ανεπαρκούς πρόσληψης τρυπτοφάνης και διατροφικής πρωτεΐνης, υψηλής πρόσληψης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων και «ανθυγιεινών» διατροφικών προτύπων. 

Ποιά τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Αν και τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης αντικατοπτρίζουν ένα πεδίο μελέτης που είναι προκαταρκτικό και αναδυόμενο, τα ευρήματα συνάδουν με καθιερωμένα στοιχεία σχετικά με τα πρότυπα υγιεινής διατροφής. Υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ των προτύπων υγιεινής διατροφής και μειωμένων συμπτωμάτων άγχους. Ελλείψει αντένδειξης όπως μια αλλεργία ή μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση, οι διατροφικές παρεμβάσεις θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, οικονομικά αποδοτικές, μπορεί να προσδώσουν δευτερεύον όφελος σε σωματικές πτυχές της υγείας και έχουν τουλάχιστον κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ευεργετική επίδραση.

Ωστόσο, η παροχή διατροφικής συμβουλευτικής ως μέρος της θεραπείας των αγχωδών διαταραχών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την ψυχιατρική, διαιτολόγους, φυσιοπαθείς ή άλλους παρόχους φροντίδας είναι επί του παρόντος περιορισμένη. Οι υψηλής ποιότητας μελέτες παρέμβασης στις οποίες συμμετέχουν συμμετέχοντες με αγχώδεις διαταραχές είναι απαραίτηες προκειμένου να αξιολογηθεί η θεραπευτική δυνατότητα των διατροφικών παρεμβάσεων στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Aucoin M, LaChance L, Naidoo U, Remy D, Shekdar T, Sayar N, Cardozo V, Rawana T, Chan I, Cooley K. Diet and Anxiety: A Scoping Review. Nutrients. 2021 Dec 10;13(12):4418. doi: 10.3390/nu13124418. PMID: 34959972; PMCID: PMC8706568.
Σοφία Λάκκα
Σοφία Λάκκα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μ.Sc.