Επιστημονικά Νέα

Ψωρίαση και Βιταμίνη D

19 Δεκεμβρίου 2023
3741 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
psoriasi kai vitamini d

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματική νόσος, η οποία εμφανίζεται με την μορφή ερυθρών δερματικών πλακών που καλύπτονται από αργυρόχρωμα λέπια. Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός της ψωρίασης δεν είναι πλήρως κατανοητός, είναι γνωστό ότι οι ψωριασικές δερματικές βλάβες είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Που οφείλεται η ψωρίαση;

Η αιτιολογία της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστη, αλλά οι ερευνητές έχουν κάνει εικασίες για ένα μείγμα κληρονομικών και μη κληρονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Παχυσαρκίας
  • Κατανάλωσης αλκοόλ
  • Καπνίσματος

Η βιταμίνη D είναι μια βασική προ-ορμόνη η οποία έχει πολλές επιδράσεις καθώς οι υποδοχείς της είναι διασκορπισμένοι στο ανθρώπινο σώμα. Έχει κεντρικό ρόλο στον κύκλο εργασιών των οστών και είναι σημαντική στη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με διάφορες δερματικές διαταραχές, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η λεύκη και η ψωρίαση.

Ακόμη, επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ της ψωρίασης και της μείωσης της οστικής πυκνότητας, γεγονός που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλότερου κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Η σοβαρότητα της ψωρίασης μπορεί να εκτιμηθεί με τη χρήση του δείκτη σοβαρότητας της ψωρίασης (PASI), ο οποίος αποδίδει μια βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 (απουσία νόσου) έως 72 (σοβαρή νόσος). Η βαθμολογία PASI είναι ακόμη χρήσιμη για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης των ασθενών με ψωρίαση στη θεραπεία τους.

Σκοπός μελέτης

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση και κατά πόσον η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D βελτίωσε τη βαθμολογία PASI. Ο δεύτερος στόχος ήταν η αξιολόγηση κατά πόσον οι παράμετροι της βιταμίνης D που συνδέονται με τον οστικό μεταβολισμό όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με την ψωρίαση.

Σχεδιασμός μελέτης

Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 27 μελέτες οι οποίες ήταν:

  • Προοπτικές και αναδρομικές μελέτες οι οποίες περιλάμβαναν συμμετέχοντες ≥18 ετών που έπασχαν από ψωρίαση και υγιή άτομα που είχαν μετρήσει το επίπεδο 25(OH)D.
  • Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο (RCTs), οι οποίες περιλάμβαναν συμμετέχοντες ≥18 ετών με ψωρίαση οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο με εικονικό φάρμακο-συμπλήρωμα βιταμίνης D2 ή βιταμίνης D3.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Τα άτομα με ψωρίαση εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Γιατί συνέβη αυτό;

  • Τα άτομα με ψωρίαση αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο λόγω των δερματικών τους προβλημάτων
  • Τα φάρμακα που λαμβάνουν μπορεί να μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης D

Οι κύριες πηγές βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο και η διατροφική απορρόφηση. Επομένως, αν υπάρχει μείωση ή απουσία σε κάποιο από αυτά μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Όσον αφορά για την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D τα δεδομένα έδειξαν ότι δεν βελτιώθηκε ο δείκτης PASI άρα και η ψωρίαση. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στην απορρόφηση της βιταμίνης D που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τα συμπληρώματα. Έτσι, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ληφθούν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, συσχέτισης ψωρίασης και οστικού μεταβολισμού, τα ευρήματά των μελετών, δεν αποκάλυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών μεταξύ ασθενών με ψωρίαση και υγιών ατόμων.

Τέλος, βρέθηκαν μεταξύ των αποτελεσμάτων σχετικά υψηλά επίπεδα PTH τα οποία οφείλονται στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, ο οποίος έχει βρεθεί ότι μειώνεται στην ψωρίαση για την διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου στον ορό. Ακόμη, τα υψηλά επίπεδα PTH συσχετίζονται με αυξημένο αριθμό κυττάρων TH17 στο περιφερικό αίμα και αυτό θα μπορούσε να συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα PTH με την παθογένεση της ψωρίασης εφόσον εμπλέκονται τα Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Formisano E, Proietti E, Borgarelli C, Pisciotta L. Psoriasis and Vitamin D: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Jul 30;15(15):3387. doi: 10.3390/nu15153387. PMID: 37571324; PMCID: PMC10421389.

Δανάη Ανδρεάδη
Δανάη Ανδρεάδη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Δανάη Ανδρεάδη είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτηκαι έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της σε Νοσοκομείο Αθηνών και σε Διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι.