Επιστημονικά Νέα

Φαιός λιπώδης ιστός και μεταβολική υγεία

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
21 Ιουλίου 2017
9330 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
metrhsh perimetrou koilias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το μιτοχόνδριο παίζει σημαντικό ρόλο στην «αναπνοή» του κυττάρου δηλαδή στην οξείδωση της γλυκόζης, των λιπαρών και των πρωτεϊνών, και υπό αυτό το πρίσμα έχει λάβει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις η μελέτη του ρόλου του σε περιπτώσεις που ο μεταβολισμός διαταράσσεται.

Χαρακτηριστικά, η οξειδωτική ικανότητα του σκελετικού μυός και το περιεχόμενό του σε μιτοχόνδρια σχετίζεται σημαντικά με την ευαισθησία του μυ στην ινσουλίνη. Εν αντιθέσει, ο λιπώδης ιστός έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια και η μεταβολική του συμβολή στον ανθρώπινο οργανισμό είναι υπό διερεύνηση.

Ποιος είναι ο ρόλος του φαιού λιπώδους ιστού;

Η ανακάλυψη του φαιού λιπώδους ιστού αποτελεί σημαντική ανακάλυψη προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και της πρωτεΐνης που περιέχει -γνωστή και ως θερμογενίνη (UCP1). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βελτιώνει την οξείδωση των υποστρωμάτων στο μιτοχόνδριο παράγοντας θερμότητα, ανεξάρτητα από την παραγωγή ATP. Η θερμογένεση αυτή βοηθάει τη θερμορύθμιση των θηλαστικών, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, εφόσον η αυτή η διαδικασία στον λιπώδη ιστό αποδίδει 4% της ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή περίπου 100 θερμίδες την ημέρα για άνθρωπο με συνολικές ενεργειακές ανάγκες 2500 θερμίδες, τότε σημαντική βελτίωση της κυτταρικής αναπνοής (μέσω της UCP1) θα μπορούσε να έχει πολλά μεταβολικά οφέλη μακροπρόθεσμα.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης;

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα αφήνουν αναπάντητο το μηχανισμό επίδρασης της UCP1 στην κατανάλωση ενέργειας και σε μεταβολικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι πως σε εγκαυματίες σοβαρού βαθμού, η βελτιωμένη οξείδωση του φαιού λιπώδη ιστού παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερμεταβολική απάντηση του τραύματος αυτού.

Συμπέρασμα

Μπορεί λοιπόν ο φαιός λιπώδης ιστός, ένας ιστός με σημαντική οξειδωτική ικανότητα, να είναι η λύση για τα μεταβολικά νοσήματα; Παρά τις σημαντικές προεκτάσεις του θέματος, η in vitro και in vivo μελέτη του δίνει ανάμικτα αποτελέσματα, καθιστώντας δυσκολότερη τη διεξαγωγή συμπερασμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Porter C, Børsheim E, Sidossis LS. Does adipose tissue thermogenesis play a role in metabolic health? J Obes. 2013;2013:204094.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.