Επιστημονικά Νέα

Ωφελούν τα νιτρικά την αθλητική απόδοση;

της Ζωής Κονιδάρη
13 Σεπτεμβρίου 2017
11661 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athlhths pinei xymo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα νιτρικά (ΝΟ3 και NO2) άλατα, ενώσεις που βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες στο χυμό παντζαριού και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον ως προς την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και την αθλητική απόδοση. Το ΝΟ3 μετά την κατανάλωση του απορροφάται στο δωδεκαδάκτυλο και στη νήστιδα και έπειτα συγκεντρώνεται στο σάλιο όπου μετατρέπεται σε NO2 μέσω της στοματικής μικροχλωρίδας. Στην πορεία μετατρέπεται σε NO στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Τα επίπεδα του ΝΟ2 φτάνουν στο μέγιστο σε 2.5 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση του ΝΟ3.

Ποια είναι η επίδραση των νιτρικών στον οργανισμό;

Πρόσφατη επισκόπηση της βιβλιογραφίας συγκεντρώνει τα βασικά σημεία μελετών γύρω από την κατανάλωση νιτρικών και την επίδρασή τους στον οργανισμό. Πάμε επομένως να τα δούμε επιγραμματικά:

  • Στις περισσότερες μελέτες η χορήγηση ΝΟ3 γίνεται είτε με τη μορφή χυμού παντζαριών είτε με τη μορφή νιτρικού νατρίου, σε δόσεις από 5 έως 9 mmol, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2 φλ. χυμό παντζαριού. Η χορήγηση είναι είτε άμεση ως μία μονή δόση (2-3 ώρες) είτε πολλαπλή σε καθημερινή συμπληρωματική δόση (3- 15 μέρες).
  • Όσον αφορά την υγεία, οι θετικές επιδράσεις αφορούν τη βελτίωση της αιματικής ροής και τη μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης. Μάλιστα η μείωση της πίεσης είναι άμεση και ταυτίζεται με την χρονική στιγμή που τα επίπεδα του ΝΟ2 στο αίμα φτάνουν το μέγιστο.
  • Όσον αφορά την άσκηση, φαίνεται να μειώνεται η πνευμονική πρόσληψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επίδοσης σε διάφορα αθλήματα, και για τους μη δραστήριους και για τους καλά προπονημένους, αλλά και τους αθλητές που δουλεύουν σε συνθήκες υποξίας.
  • Όσον αφορά την ασφάλεια των νιτρικών, αν και έχουν ενοχοποιηθεί ως τοξικά και καρκινογόνα, καθώς σχηματίζουν νιτροζαμίνες, σύμφωνα με το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα στον Καρκίνο, δεν υπάρχει κάποια επιδημιολογική απόδειξη, παρά μόνο για τον γαστρικό καρκίνο και ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται παράλληλα με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C.
  • Σημαντικό είναι όσοι χρησιμοποιούν νιτρικά, να μην χρησιμοποιούν τακτικά αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα.

Ποια είναι τα συμπεράσματα για τους επαγγελματίες διαιτολόγους;

Σίγουρα απαιτούνται επιπλέον μελέτες, με μεγαλύτερα δείγματα, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής και έλεγχο περισσότερων μεταβλητών, ώστε να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νιτρικών στην υγεία και στα διάφορα είδη αθλημάτων. Μέχρι τότε η κατανάλωση νιτρικών μέσω λαχανικών φαίνεται ο πιο ασφαλής τρόπος για την ενίσχυση της υγείας και της αθλητικής απόδοσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nitrate Ingestion: A Review of the Health and Physical Performance Effects”, William T. Clements, Sang-Rok Lee, and Richard J. Bloomer

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.