Επιστημονικά Νέα

Ελαιόλαδο & Φιστίκια: πώς επιδρούν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης;

της Ευσταθίας Παπαδά
01 Ιανουαρίου 2018
6492 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
elaiolado kai fystikia sto diaviti kyhshs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης αυξάνεται παράλληλα με την αυξημένη συχνότητα της παχυσαρκίας και της αύξησης της ηλικίας εγκυμοσύνης της γυναίκας. Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με επιπλοκές για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού και γι’αυτό η πρόληψή του κρίνεται ως υψίστης σημασίας.

Τι δείχνουν τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα;

Προγενέστερες έρευνες έχουν αναδείξει την προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου (extra virgin olive oil, EVOO) και ξηρών καρπών στη μεσογειακή διατροφή ως προστατευτική ενάντια στην εμφάνιση ΣΔ τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής έχει συσχετιστεί αρνητικά με την εμφάνιση του διαβήτη κύησης σε αναδρομικές μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από προοπτικές μελέτες είναι περιορισμένα.

Ποιος ήταν ο σκοπός της παρούσας μελέτης;

Για το λόγο αυτό, ερευνητική ομάδα από την Ισπανία μελέτησε την επίδραση που έχει η διατροφική παρέμβαση που βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή με την προσθήκη EVOO και ξηρών καρπών (φυστίκια) στην εμφάνιση του διαβήτη κύησης.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 1000 γυναίκες με φυσιολογική τιμή γλυκόζης που βρίσκονταν μεταξύ της 8ης και 12ης εβδομάδας κύησης διαχωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας τουλάχιστον 40mL EVOO και μία μερίδα φυστίκια (25-30γρ) ημερησίως. Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή μειώνοντας ωστόσο τη συνολική κατανάλωση λίπους, συμπεριλαμβανομένων του EVOO και των ξηρών καρπών. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η εμφάνιση του διαβήτη κύησης στις 24-28 εβδομάδες κύησης. Επιπλέον, καταγράφηκαν η πρόσληψη βάρους, η εμφάνιση υπέρτασης, η καισαρική τομή, ο πρόωρος τοκετός, το μέγεθος για την ηλικία του νεογνού, καθώς και η εισαγωγή των νεογνών στην μονάδα εντατικής φροντίδας.                                                            

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Συνολικά 874 γυναίκες ολοκλήρωσαν τη μελέτη (440/434, Ομάδα ελέγχου/Ομάδα παρέμβασης). Το ποσοστό των γυναικών που εμφάνισαν διαβήτη κύησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην ομάδα ελέγχου σε σχέση με την ομάδα παρέμβασης. Επιπρόσθετα, τα ποσοστά προωρότητας, η πρόσληψη βάρους, τα ποσοστά καισαρικής τομής αλλά και του μη φυσιολογικού μεγέθους για την ηλικία του νεογνού ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η έγκαιρη υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής ενισχυμένο με EVOO και ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και βελτιώνει παραμέτρους υγείας για την μητέρα και το νεογνό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Assaf-Balut C, García de la Torre N, Durán A, Fuentes M, Bordiú E, Del Valle L, Familiar C, Ortolá A, Jiménez I, Herraiz MA, Izquierdo N, Perez N, Torrejon MJ, Ortega MI, Illana FJ, Runkle I, de Miguel MP, Montañez C, Barabash A, Cuesta M, Rubio MA, Calle-Pascual AL. A Mediterranean diet with additional extra virgin olive oil and pistachios reduces the incidence of gestational diabetes mellitus (GDM): A randomized controlled trial: The St. Carlos GDM prevention study. PLoS One. 2017 Oct 19;12(10):e0185873.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D