Επιστημονικά Νέα

Βιολογικές vs συμβατικές καλλιέργειες: υπάρχει διαφορά στην διατροφική αξία;

της Μέμας Λαμπροπούλου
23 Αυγούστου 2017
12249 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
viologika laxanika

Photo source: www.shutterstock.com

Τα βιολογικά τρόφιμα αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, χάρη σε ένα σύνολο παραγόντων, με βασικότερο αυτόν που αφορά την διατροφική υπεροχή τους έναντι στα συμβατικά τρόφιμα. Ωστόσο, παρά το μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας γύρω από αυτό το ζήτημα, η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει αποφανθεί οριστικά για το αν τα βιολογικά τρόφιμα έχουν όντως υψηλότερη διατροφική αξία. Στο ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγοντας μία μετανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of Nutrition.

Τι εξέτασε η μεταανάλυση;

Πιο αναλυτικά, στην μετανάλυση συμπεριλήφθηκαν 343 μελέτες οι οποίες εξέταζαν την διαφορά στην περιεκτικότητα διαφόρων βιολογικών και αντίστοιχων συμβατικών τροφίμων σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές διεξήγαγαν 8 διαφορετικές αναλύσεις, το σύνολο, δε, των μελετώμενων συστατικών ανερχόταν στα 187.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν μια ομοφωνία ως προς την αυξημένη περιεκτικότητα των βιολογικών τροφίμων σε αντιοξειδωτικά (κυρίως βιταμίνη C, E και πολυφαινόλες) και αντιοξειδωτική ικανότητα, καθώς και μια χαμηλότερη περιεκτικότητα στο ενδεχομένως επικίνδυνο τοξικό μέταλλο, κάδμιο. Στατιστικά σημαντικές διαφορές εντοπίστηκαν επίσης σε κάποια μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες, με τα δύο πρώτα να είναι περισσότερα στα συμβατικά τρόφιμα ενώ το τελευταίο στα οργανικά τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Η παρούσα μετανάλυση αποτελεί την μεγαλύτερη – μέχρι τώρα – ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στο θέμα της βιολογικής καλλιέργειας, με σημαντικά μεγαλύτερο όγκο μελετών σε σχέση με προηγούμενες μεταναλύσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη ετερογένεια ανάμεσα στις μελέτες. Χάρη στην προσεγμένη εκτέλεση των αναλύσεων αλλά και το πλήθος των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν, η παρούσα μελέτη αποτελεί σημαντική προσθήκη στην μέχρι τώρα βιβλιογραφία και αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N, Seal C, Sanderson R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou E, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Tahvonen R, Janovská D, Niggli U, Nicot P, Leifert C. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep;112(5):794-811

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN