Επιστημονικά Νέα

Πώς επιδρά η κατανάλωση κάσιους στην υγεία ασθενών με ΣΔΙΙ

της Ευσταθίας Παπαδά
27 Σεπτεμβρίου 2018
12909 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalwsi kasious kai diavitis typou 2

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ) αποτελούν κάποιες από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις δυτικές κοινωνίες. Η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση είναι πολύ συχνά παρούσες σε ασθενείς με ΣΔΙΙ και η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των παραπάνω διαταραχών. Οι ξηροί καρποί, όπως τα φυστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα έχουν κατά καιρούς μελετηθεί σχετικά με την επίδρασή τους στην ινσουλινοαντίσταση και σε άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης κάσιους στην ευγλυκαιμία, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με ΣΔΙΙ.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 300 ασθενείς με ΣΔΙΙ (55% άνδρες, 45% γυναίκες), ηλικίας 55±9.3 ετών και με ΔΜΣ 26±3.4 kg/m2. Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν σε 2 ομάδες: την ομάδα ελέγχου στην οποία δόθηκαν οδηγίες να ακολουθήσει τυπική δίαιτα διαβητικών, ενώ στην ομάδα παρέμβασης δόθηκαν οι ίδιες οδηγίες με την προσθήκη 30 γρ κάσιους ημερησίως στο διαιτολόγιό τους για 12 εβδομάδες. Η σύσταση της δίαιτας σε μακροθρεπτικά συστατικά ήταν 60-65% της ενέργειας από υδατάνθρακες, 15-25% από λιπαρά και το υπόλοιπο από πρωτεΐνη.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Οι ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (–4.9 ± 13.7 σε σύγκριση με –1.7 ± 11.6 mm Hg, p = 0.04) και μεγαλύτερη αύξηση στην HDL χοληστερόλη (+1.7 ± 5.6 σε σύγκριση με +0.1 ± 4.6 mg/dL; P = 0.01). Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στις αλλαγές του σωματικού βάρους, του ΔΜΣ, το λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό προφίλ.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η προσθήκη των κάσιους στη διατροφή φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη συστολική αρτηριακή πίεση και στην HDL χοληστερόλη σε ασθενείς με ΣΔΙΙ χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, το λιπιδαιμικό και γλυκαιμικό έλεγχο. Έτσι λοιπόν η προσθήκη ξηρών καρπών στο διαιτολόγιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία χωρίς να επιδρά αρνητικά στο βάρος, εφόσον συμπεριλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mohan V, Gayathri R, Jaacks LM, Lakshmipriya N, Anjana RM, Spiegelman D, Jeevan RG, Balasubramaniam KK, Shobana S, Jayanthan M, Gopinath V, Divya S, Kavitha V, Vijayalakshmi P, Bai R MR, Unnikrishnan R, Sudha V, Krishnaswamy K, Salas-Salvadó J, Willett WC. Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2018; 148(1):63-69

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D