Επιστημονικά Νέα

Φυτικές ίνες & προβιοτικά κατά της διάρροιας από εντερική σίτιση

της Ευσταθίας Παπαδά
17 Ιανουαρίου 2018
8916 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
proviotika kai fytikes ines kata tis diaroias apo enteriki sitisi meleth

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Ο υποσιτισμός είναι εκτεταμένο φαινόμενο σε αυτούς τους ασθενείς με αποτέλεσμα μετεγχειρουργικά να αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα. Για το λόγο αυτό, η εντερική σίτιση ενδείκνυται για την διατροφική τους υποστήριξη μετά το χειρουργείο. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι η υποστήριξη με εντερική διατροφή διατήρησε τη λειτουργία και τη δομή του εντέρου, ενώ μείωσε το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η εντερική διατροφή συνδέεται και με ορισμένες επιπλοκές με κυριότερη τη διάρροια που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάρρωση των ασθενών, αυξάνοντας την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών και την παραμονή στο νοσοκομείο.

Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα διερεύνησε την επίδραση που μπορεί να έχει η προσθήκη φυτικών ινών ή/και προβιοτικών σε σκευάσματα εντερικής διατροφής μελετώντας τη συχνότητα εμφάνισης διάρροιας σε ασθενείς με καρκίνο στομάχου.  

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Συνολικά 120 μετεγχειρητικοί ασθενείς με καρκίνο στομάχου διαχωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: την ομάδα που έλαβε σκεύασμα εντερική σίτισης χωρίς φυτικές ίνες, την ομάδα που έλαβε σκεύασμα με φυτικές ίνες και την ομάδα που έλαβε σκεύασμα με φυτικές ίνες και προβιοτικά. Σε όλους τους ασθενείς η παρέμβαση διήρκεσε 7 συνεχείς μέρες μετά το χειρουργείο.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η συχνότητα της διάροιας ήταν αυξημένη στην ομάδα που δεν έλαβε φυτικές ίνες σε σύγκριση με εκείνη που έλαβε. Επιπρόσθετα η συχνότητα αυτή ήταν μειωμένη στην ομάδα που έλαβε το συνδυασμό φυτικών ινών και προβιοτικών σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το σκεύασμα με τις φυτικές ίνες μόνο. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γαστρεντερικές διαταραχές δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ της ομάδας που έλαβε και της ομάδας που δεν έλαβε φυτικές ίνες. Ωστόσο, η ομάδα που έλαβε το συνδυασμό των φυτικών ινών και των προβιοτικών είχε σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά μικρότερη στις ομάδες που έλαβαν τα εμπλουτισμένα σκευάσματα. Τέλος, δεν εμφανίστηκαν σημαντικές διαφορές στο βιοχημικό προφίλ των ασθενών των διαφορετικών ομάδων.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η τροποποίηση των σκευασμάτων εντερικής σίτισης με τον εμπλουτισμό σε φυτικές ίνες και προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της διάρροιας που προκαλείται από την εντερική σίτιση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhao R, Wang Y, Huang Y, Cui Y, Xia L, Rao Z, Zhou Y, Wu X. Effects of fiber and probiotics on diarrhea associated with enteral nutrition in gastric cancer patients: A prospective randomized and controlled trial. Medicine (Baltimore). 2017 Oct;96(43):e8418. 2015 Nov 3;14:116. 

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D