Blog

Τι ισχύει τελικά για το βούτυρο και τα λιπαρά που περιέχει;

02 Μαρτίου 2017
25224 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vouturo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Έχουμε δει τεράστια οφέλη για την υγεία, από την αντικατάσταση κορεσμένων και trans λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Πηγή: www.medpagetoday.com

Την απάντηση γύρω από το debate του βουτύρου και την επίδραση των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει έρχεται να δώσει ο καθηγητής Walter C. Willett, MD, DrPH από το Πανεπιστήμιο του Harvard, μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, καθώς ολοένα και περισσότερες μελέτες δίνουν σημασία στο είδος των λιπαρών στη διατροφή. Δύο βασικά σημεία είναι καλό να συγκρατήσετε:

Έχει μεγάλη σημασία με ποιο τρόφιμο θα συγκριθεί το βούτυρο: Φυτική μαργαρίνη vs βούτυρο

Τι είναι πρακτικά η μαργαρίνη; Πρόκειται για την ανάμειξη φυτικών ελαίων με νερό, τα οποία στην πορεία σταθεροποιούνται και αποκτούν μαλακή υφή (επάλειμμα) με τη χρήση ενός γαλακτοματωποιητή (για παράδειγμα η λεκιθίνη που προέρχεται από το αυγό). Παλαιότερα, η μέθοδος παρασκευής περιλάμβανε και τη διαδικασία της μερικής υδρογόνωσης, η οποία προκαλούσε το σχηματισμό των trans λιπαρών στη μαργαρίνη. Πλέον όμως, οι σύγχρονες μαργαρίνες δεν περιέχουν trans λιπαρά αφού εδώ και 20 χρόνια δε χρησιμοποιείται η διαδικασία αυτή. Ενώ λοιπόν το βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η μαργαρίνη θα προσφέρει περισσότερα μονο- και πολυ ακόρεστα λιπαρά από τα συστατικά της, τα φυτικά έλαια.

Η κατανάλωση μονο- και πολυ ακόρεστων λιπαρών οδηγούν σε χαμηλότερη θνησιμότητα

Μελέτες των τελευταίων 30 χρόνων αναδεικνύουν ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών στη διατροφή με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά επιφέρουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, μέσα από οφέλη που δεν αφορούν μόνο την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν:

  • σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
  • στο μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων & χρόνιας πνευμονοπάθειας

Τι πρέπει να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Είναι σαφές λοιπόν, ότι το είδος των λιπαρών παίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία και τη μείωση της θνησιμότητας. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Willett, οι συστάσεις επιμένουν στην αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών από μονο- και πολυ ακόρεστα λιπαρά, επομένως εκπαιδεύστε τους πελάτες σας να γνωρίζουν και να επιλέγουν σωστά τα τρόφιμα που εφοδιάζουν με «καλά» λιπαρά τον οργανισμό. Δώστε τους μικρά και καθημερινά tips, τα οποία όμως μπορούν να οδηγήσουν σε υγεία και μακροζωία:

  • να αντικαταστήσουν τις πηγές κορεσμένου λίπους, όπως το αγελαδινό βούτυρο με φυτική μαργαρίνη και φυτικά έλαια
  • να επιλέγουν προσεκτικά το λάδι μαγειρέματος που χρησιμοποιούν
  • να αποφεύγουν το ζωικό λίπος του κρέατος, ειδικά όταν αυτό είναι ορατό

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.