Blog

Η (συναισθηματική) αλήθεια του πελάτη

της Βάσιας Μανίκα
23 Απριλίου 2018
16749 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
micro expression kai synaisthima pelath

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αλήθεια είναι γραμμένη στο πρόσωπό μας και στη γλώσσα του σώματος, κι αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές έρευνες.

Και για να είμαι ακόμα πιο συγκεκριμένη, όχι μόνο μπορούμε να διακρίνουμε αν ο άνθρωπος απέναντί μας λέει αλήθεια ή ψέματα (το ζητούμενο είναι να βρούμε ενδείξεις αληθοφάνειας ή ψεύδους), μπορούμε ακόμα και να καταλάβουμε πώς αισθάνεται. Αυτό μπορεί κάποιος να το μάθει μέσα από βιωματική εκπαίδευση κι όχι μόνο διαβάζοντας ή βλέποντας youtube video.

Γιατί να ασχοληθούμε με τις μικροεκφράσεις προσώπου και τη γλώσσα του σώματος;

Εμείς, ως επαγγελματίες της Διατροφής, γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε ότι οι πελάτες μας καταναλώνουν φαγητό συναισθηματικά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι «καταπίνουν» συναισθήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν και να επικοινωνήσουν. Σημαίνει ότι πολλές φορές δεν ξέρουν καν τι αισθάνονται εσωτερικά, να δώσουν ένα όνομα σε αυτό το συναίσθημα, ώστε να μπορούν να το διαχειριστούν και να το αντιμετωπίσουν.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για τον επαγγελματία δεν είναι απλά να εκπαιδεύσει έναν άνθρωπο σε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Η επιτυχία είναι να τον εκπαιδεύσει στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων που του προκαλεί το φαγητό, την λανθάνουσα ανακούφιση και την διαστρεβλωμένη μετάφραση άλλων συναισθημάτων ώστε να καταφεύγει στο συναισθηματικό φαγητό.

Για να μπορέσουμε, όμως, να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να μάθουμε οι ίδιοι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα.

Τα συναισθήματα είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του ανθρώπου

Τα συναισθήματα έχουν διαφορετικές ερμηνείες και είναι ένας απαραίτητος οδηγός κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αν δεν μπορούσαμε να αισθανθούμε κάποιο συναίσθημα, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καμία κατεύθυνση στο τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Αυτό γίνεται γιατί τα θέλω και τα μη-θέλω μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας. Εάν ήταν να δρούμε σαν ορθολογικά μηχανήματα, πού θα βρισκόταν η ουσία της εμπειρίας μας; Στην πραγματικότητα, δεν θα υπήρχε ουσία και δεν θα υπήρχε καμία διασκέδαση. Τα συναισθήματα είναι σαν τις διαφορετικές γεύσεις σε ένα πιάτο- απαραίτητα συστατικά στα καθημερινά μας γεύματα. Χωρίς αυτές τις γεύσεις, δεν θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα πιάτα, ούτε να είμαστε σίγουροι αν είναι υγιεινά ή δηλητηριώδη.

Τι μας δείχνουν οι εκφράσεις του προσώπου για τα συναισθήματα;

Οι εκφράσεις στο πρόσωπο δείχνουν πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι και αυτή είναι μια απαραίτητη πληροφορία για να γνωρίζουμε πώς να επικοινωνήσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο για κάθε περίσταση. Η κατανόηση και η ανταπόκριση με συναισθήματα είναι πολύ σημαντική για όλες τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και χωρίς αυτή την κατανόηση είναι αδύνατο να έχουμε επιτυχία στην εργασία μας και την προσωπική μας ζωή. Χωρίς συναισθήματα δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μηχανές. Τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής μας. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο που οι άνθρωποι δείχνουν διαφορετικά συναισθήματα και τι σημαίνουν για εκείνους. Ειδικά επειδή οτιδήποτε φαίνεται στο πρόσωπό μας έχει το πιο σημαντικό αντίκτυπο όλων. Ακόμα και νεογνά μπορούν να διαχωρίσουν διαφορετικές εκφράσεις προσώπου και αντιδρούν διαφορετικά σε αυτά, πχ. ανοίγοντας το στόμα τους, δείχνοντας τη γλώσσα τους και πιέζοντας τα χείλη τους. Επίσης, τα νεογνά αντιδρούν όταν τους δείξουν φωτογραφίες με διαφορετικά Micro Expressions και βαριούνται όταν τους δείχνουν το ίδιο πολλές φορές. Αντιδρούν στα ανθρώπινα πρόσωπα με διεσταλμένες κόρες και όχι σε άλλα αντικείμενα.

ekfraseis prosepou kai psyxhologia

 

Τι δείχνουν οι έρευνες για τις μικροεκφράσεις;

Πρώτος ο Charles Darwin το 1872, ισχυρίσθηκε ότι οι εκφράσεις προσώπου είναι ίδιες στον άνθρωπο και τα ζώα για λόγους επικοινωνίας. Αν δείξουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο σε έναν σκύλο, αντιδρά με επιθετικότητα και όχι με χαρούμενο κούνημα της ουράς του. Επομένως, ακόμα και ο σκύλος μπορεί να διαχωρίσει ένας αληθινό από ένα ψεύτικο χαμόγελο και όλοι μας έχουμε αυτή την ικανότητα σε υποσυνείδητο επίπεδο.

Η έρευνα του dr Paul Ekman, η οποία είναι η υπόθεση της τηλεοπτικής σειράς “Lie to Me”, είναι πρωτοποριακή για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου προσώπου. Έχει δείξει ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι καθολικές. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ κάνουν το ίδιο πρόσωπο για τη θλίψη όπως οι αυτόχθονες άνθρωποι στην Papa New Guinea, που δεν έχουν δει τηλεόραση ή ταινίες για να μοντελοποιήσουν και να επαναλάβουν τη θλίψη. Διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα με τύφλωση εκ γενετής κάνουν και τις ίδιες εκφράσεις, παρόλο που δεν έχουν δει τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων.

Αυτός είναι ένας σύντομος και εισαγωγικός τρόπος για να κατανοήσετε τις μικροεκφράσεις των 7 βασικών/ παγκόσμιων συναισθημάτων, με βάση την πολυετή δουλειά του Dr. Paul Ekman. Ο Paul Ekman (γεν. 15/2/1934) είναι Αμερικανός ψυχολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο San Francisco, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στην μελέτη των συναισθημάτων και τη σύνδεσή τους με τις εκφράσεις του προσώπου. Έχει δημιουργήσει τον «Άτλα των συναισθημάτων» με πάνω από 10.000 εκφράσεις προσώπου και έχει κερδίσει τη φήμη του «καλύτερου ανθρώπινου ανιχνευτή ψεύδους στον κόσμο». Είναι στην 59η θέση από τους 100 πιο γνωστούς ψυχολόγους του 20ου αιώνα.

micro expression diaitologos

 

Μικροεκφράσεις και συναισθηματική νοημοσύνη

Τώρα, αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και γνωρίζετε λίγα πράγματα για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, ίσως να μην διαβάζετε και κάτι καινούριο. Όμως, αυτό που μας δείχνουν οι μικροεκφράσεις είναι το «πώς» της ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το ανθρώπινο πρόσωπο. Η ανάγνωση των μικρο-εκφράσεων είναι η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική μέθοδος για να εξακριβώσει κάποιος την ψυχολογική κατάσταση του συνομιλητή.

Τι είναι οι μικροεκφράσεις και πώς προκύπτουν;

Οι μικρο-εκφράσεις είναι ακούσιες συσπάσεις του προσώπου που συμβαίνουν στο 1/25 του δευτερολέπτου, οι οποίες προκύπτουν από τα συναισθήματα που νοιώθει κάποιος την εκάστοτε χρονική στιγμή. Είναι σύντομες και άκρως αποκαλυπτικές για την συναισθηματική κατάσταση του ομιλητή, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να επινοήσει μια μικρο-έκφραση.


Ποιος ο σκοπός της εκπαίδευσης στα Micro Expressions;

Ο σκοπός της εκπαίδευσης στα Micro Expressions είναι να κάνουμε συνειδητό αυτό που είναι μόνο ενστικτώδες και, με αυτό τον τρόπο, να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην εκπαίδευση των Micro Expressions & Body Language μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ ή να στείλετε email στο request@nickfragkias.com.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Field, T., Woodson, R., Greenberg, R. and Cohen, D. (1982). Discrimination and imitation of facial expression by neonates. Science, 218(4568), pp.179-181.

Βάσια Μανίκα
Βάσια Μανίκα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Diet & Wellbeing NLP Coach