Επιστημονικά Νέα

Πρωινή vs Απογευματινή άσκηση: Υπερέχει κάποια στην Απώλεια Σωματικού Βάρους;

του Γιώργου Φωκά
11 Μαΐου 2023
4290 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
proini apogevmatini askisi

Photo source: www.canva.com

Η επίδραση της άσκησης στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους είναι τεκμηριωμένη και η σχετική βιβλιογραφία, τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι της διατήρησης του σωματικού βάρους. Οι συστάσεις αναφορικά με την άσκηση επικεντρώνονται συνήθως στο είδος αυτής, στη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση.

Τι γίνεται όμως με την ώρα της ημέρας που εκτελείται η άσκηση; Παίζει κάποιο ρόλο; Αυτό προσπάθησε να εξετάσει η παρούσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity τον Δεκέμβριο του 2022.

Πώς Σχεδιάστηκε η Mελέτη;

Συμμετείχαν συνολικά 100 ενήλικα άτομα, εκ των οποίων τα 82 ολοκλήρωσαν την παρέμβαση, (78% άνδρες – 22% γυναίκες) με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, με μηδαμινή ή μικρή (<150 λεπτά/εβδομάδα) φυσική δραστηριότητα και μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη. Η διάρκεια ήταν 12 εβδομάδες, κατά τους οποίους οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και πραγματοποίησαν αερόβια άσκηση το πρωί (6-9 π.μ.), το απόγευμα (4-7 π.μ.) ή καθόλου άσκηση (ομάδα ελέγχου). Στόχος ήταν η εκτέλεση 250 λεπτών/εβδομάδα (οδηγία από τον ACSM για την άσκηση στην απώλεια βάρους). Τα κύρια μετρούμενα αποτελέσματα ήταν το σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και η άλιπη μάζα σώματος (μετρήσεις κατά την έναρξη της παρέμβασης, στις 6 εβδομάδες και στις 12 εβδομάδες) ενώ τα δευτερεύοντα περιλάμβαναν δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια αίματος, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, ο RMR και άλλα.

Τα Αποτελέσματα της Μελέτης

Κατά το τέλος της παρέμβασης των 12 εβδομάδων το σωματικό βάρος μειώθηκε και στις δύο ομάδες παρέμβασης (πρωινή και απογευματινή άσκηση κατά 2,7 και 3,1 κιλά αντίστοιχα). Η απώλεια βάρους συνεχίστηκε κατά το 3-μηνο follow up και στα δύο γκρουπ ενώ μόνο στην ομάδα απογευματινής άσκησης 6 μήνες μετά το τέλος της παρέμβασης. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο σωματικό βάρος των μελών της ομάδας ελέγχου μετά το πέρας των 12 εβδομάδων. Παρόλο που δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στα κύρια μετρούμενα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων παρέμβασης, μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων από το γκρουπ απογευματινής άσκησης πέτυχε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους (>5%) συγκριτικά με το γκρουπ πρωινής άσκησης.

Τι πρέπει να Κρατήσει ο Επαγγελματίας Διαιτολόγος;

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της παρούσας έρευνας αλλά και προηγουμένων που μελέτησαν το ίδιο θέμα, δεν προκύπτει ότι υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα της ημέρας μέσα στο οποίο η άσκηση ευνοεί συνολικά την απώλεια βάρους. Πρωταρχικής σημασίας παραμένει η πραγματοποίηση της άσκησης ανεξαρτήτως χρόνου, παρόλα αυτά αν κάποιος έχει το περιθώριο να πειραματιστεί ίσως αξίζει να το κάνει έτσι ώστε να παρατηρήσει πιθανές αλλαγές στην όρεξη, στον ύπνο και τη διάθεσή του. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά συνεπώς μπορεί να μην υπάρχει μια συνολικά καλύτερη στιγμή για άσκηση, υπάρχει όμως για τον καθένα ξεχωριστά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Brooker, P. G., Gomersall, S. R., King, N. A., & Leveritt, M. D. (2023). The efficacy of morning versus evening exercise for weight loss: A randomized controlled trial. Obesity (Silver Spring, Md.), 31(1), 83–95. https://doi.org/10.1002/oby.23605
Γιώργος Φωκάς
Γιώργος Φωκάς Διαιτολόγος - Διατροφολόγος