Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή διατροφή και άσκηση: Πώς επιδρούν στη NAFLD;

της Ευσταθίας Παπαδά
18 Ιουλίου 2018
7704 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesogeiaki diatrofi kai askisi kai nafld

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) αντιπροσωπεύει μία από τις κυριότερες χρόνιες ηπατικές παθήσεις παγκοσμίως, αφού 20-30% του ενήλικου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες πάσχει από τη νόσο. Η NAFLD χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του βάρους του οργάνου. Αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο, σχετίζεται με τις συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου (διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία) και θεωρείται η ηπατική εκδήλωσή του.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί αρκετές φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις με χαμηλή αποτελεσματικότητα (π.χ. στατίνες, παράγοντες ινσουλινοευαισθησίας, αντιοξειδωτικά) ή με ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. θειαζολιδινεδιόνες). Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και η αργή και σταθερή απώλεια σωματικού βάρους θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η συμμόρφωση με τις αλλαγές του τρόπου ζωής όμως παραμένουν πρόκληση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον επιστήμονες υγείας

Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιταλία μελέτησαν την αποτελεσματικότητα της διατροφικής συμβουλευτικής στη μείωση της σοβαρότητας της NAFLD, στην απώλεια βάρους, στις μεταβολικές και ανθρωπομετρικές παραμέτρους. Η παρέμβαση έγινε με τη συνεργασία γαστρεντερολόγου και διαιτολόγου με στόχο να υποστηρίξουν τους ασθενείς να υιοθετήσουν το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Συνολικά 46 ενήλικες με NAFLD συμμετείχαν σε 6μηνη παρέμβαση συμβουλευτικής σχετικά με την κλινική και διατροφική αντιμετώπιση της νόσου από κατάλληλα εκπαιδευμένο γαστρεντερολόγο και διατροφολόγο. Η συμβουλευτική διαδικασία αποτελείτο από μηνιαίες συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών όπου οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν σχετικά με την εφαρμογή του Μεσογειακού προτύπου διατροφής, το μέγεθος της μερίδας, το θερμιδικό περιορισμό της διατροφής (όχι κατά περισσότερο από 500kcal), καθώς επίσης ενθαρρύνθηκε η φυσική δραστηριότητα. Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αξιολογήθηκε μέσω των μεταβολών των ηπατικών ενζύμων, των μεταβολικών παραμέτρων, δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου, βιοχημικών και ανθρωπομετρικών δεικτών, καθώς και της βαρύτητας της νόσου μέσω υπερήχου.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το ποσοστό των ασθενών με στεάτωση βαθμού μεγαλύτερου ή ίσου του 2 μειώθηκε από το 93% στο 48%, ενώ αυξήθηκε στο 20% των ασθενών. Στο τέλος της παρέμβασης, ο στόχος της απώλειας βάρους τουλάχιστον κατά 7% επιτεύχθηκε στο 54,3% των ασθενών, ενώ τα ηπατικά ένζυμα μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της παρέμβασης. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η περιφέρεια μέσης, ο λόγος της περιφέρειας μέσης-ισχίων, η γλυκόζη ορού, τα λιπίδια, ο δείκτης HOMA-IR, οι δείκτες NAFLD liver fat score, Fatty Liver Index και Visceral Adipose Index βελτιώθηκαν σημαντικά στο τέλος της παρέμβασης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η Μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση αποτελεί μία αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική προσέγγιση της NAFLD. Η συμβουλευτική από τον επαγγελματία διαιτολόγο και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς θα εξασφαλίσει την κινητοποίηση και τη συμμόρφωση με τις επιθυμητές αλλαγές του τρόπου ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gelli C, Tarocchi M, Abenavoli L, Di Renzo L, Galli A, De Lorenzo A. Effect of a counseling-supported treatment with the Mediterranean diet and physical activity on the severity of the non-alcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2017 May 7;23(17):3150-3162.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D