Επιστημονικά Νέα

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη; Καμπανάκι για περιττά κιλά

17 Αυγούστου 2017
13950 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ligoures stin egkimosyni

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μεγάλος αριθμός πρόσφατων μελετών υποδεικνύει ότι οι «λιγούρες» (ή διαφορετικά η έντονη επιθυμία για κάποιο τρόφιμο) έχουν θέση στην παθολογία που σχετίζεται με τη διατροφή και την αύξηση του βάρους. Πώς; Πιθανώς ενεργοποιώντας φαινόμενα βουλιμίας και δρώντας ως εμπόδια στη διατήρηση της απώλειας ΣΒ σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς. Μεγάλος αριθμός γυναικών αναφέρει συμπτώματα «λιγούρας» στην αρχή της έμμηνου ρύσης αλλά και κατά την εγκυμοσύνη.

Το 50-90% των γυναικών στις Η.Π.Α. δηλώνουν ότι έχουν βιώσει το αίσθημα της «λιγούρας» κατά την εγκυμοσύνη

Πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη

Από την άλλη πλευρά, δραστικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που αυξάνει το βάρος του κατά την κύηση περισσότερο από τις συστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι περίπου το 55% των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών αυξάνουν το βάρος τους κατά την κύηση περισσότερο από το συνιστώμενο σε σχέση με το 38% των γυναικών φυσιολογικού βάρους. Η υπερβολική πρόσληψη βάρους κατά την κύηση σχετίζεται με πληθώρα αρνητικών επιδράσεων στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού, όπως διαβήτης κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία, μακροσωμία, υπερβαρότητα ή και παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Ποιος είναι ο ρόλος των επεισοδίων «λιγούρας» σε γυναίκες κατά την κύηση

Ακόμη και σήμερα, παρόλο που το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας έχει εστιαστεί στην αναζήτηση των αιτιών για την υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, η μελέτη των προδιαθεσικών παραγόντων για την αύξηση του βάρους και την παχυσαρκία στην κύηση παραμένει ελλιπής.

Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε ο ρόλος των επεισοδίων «λιγούρας» σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη βάρους κατά την κύηση. Για τον σκοπό αυτό, στη μελέτη συμμετείχαν εγκυμονούσες που επισκέφτηκαν ένα τοπικό νοσοκομείο αλλά και εγκυμονούσες που ενημερώθηκαν μέσω ιστοσελίδων. Στοιχεία συλλέχθηκαν σχετικά με το βάρος πριν τη κύηση και το βάρος που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ συμπληρώθηκε και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα των επεισοδίων «λιγούρας», το τρόφιμο ή την ομάδα τροφίμων που αφορούσαν καθώς και το κατά πόσο οι συμμετέχουσες ενέδιδαν σε αυτές.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι όλες οι συμμετέχουσες είχαν βιώσει αλλά και ενδώσει σε επεισόδια «λιγούρας»

Η επιθυμία για γλυκά και γρήγορο φαγητό ήταν συχνότερες, ακολουθούμενες από την επιθυμία για υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που ήταν ιδιαίτερα επιθυμητά από τις εγκυμονούσες ήταν η σοκολάτα, οι καραμέλες, η πίτσα, τα μπισκότα και το παγωτό. Η συχνότητα που οι εγκυμονούσες βίωναν τα επεισόδια «λιγούρας» φάνηκε να ερμηνεύει σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας στην, επιπλέον της συνιστώμενης, πρόσληψη βάρους (25-32%).

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης φαίνεται ότι η ανάπτυξη τεχνικών διαχείρισης των επεισοδίων «λιγούρας» κατά την εγκυμοσύνη, αποτελεί έναν εφικτό και τροποποιήσιμο παράγοντα-στόχο που πιθανώς να βελτιώσει την προσκόλληση των εγκύων στις συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη βάρους κατά την κύηση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Orloff Ν, Flammer Α, Hartnett J, Liquorman S, Food cravings in pregnancy: Preliminary evidence for a role in excess gestational weight gain, Appetite 105 (2016) 259e265

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.