Συνέδρια

Αθλητική διατροφή, μάθετε να νέα δεδομένα!

του Μιχάλη Κάβδα
29 Φεβρουαρίου 2016
13410 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Αθλητική διατροφή, μάθετε να νέα δεδομένα!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία δεδομένα στο χώρο της αθλητικής διατροφής έχουν μια τάση για ανανέωση καθώς αρκετές έρευνες που πραγματοποιούνται έρχονται να καταρρίψουν τις μέχρι τώρα συστάσεις των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι αθλητές (position statements) των Συλλόγων Διαιτολόγων Αμερικής και Καναδά καθώς και της Αμερικάνικης Αθληατρικής Εταιρίας.

Οι διαιτολόγοι μπορούμε μέχρι στιγμής μόνο να χρησιμοποιήσουμε την είδηση αυτή ως τροφή για σκέψη καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βαθμό που θα θέλαμε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως έχουμε ανατροπή των μέχρι τώρα ερευνητικών δεδομένων.

Τα ερευνητικά αυτά δεδομένα καταρρίπτοντας κάποια βασικά τμήματα των position statements, αφορούν την πρόσληψη υδατανθράκων κατά την άσκηση, την πρωτεϊνική πρόσληψη και κάποια καινούργια στο χώρο συμπληρώματα διατροφής που φαίνεται να έχουν σημαντική εργογόνο δράση. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να έχουμε επίσημα αποτελέσματα οι συστάσεις οφείλουν να τηρούνται και να μην υπερβαίνονται οι δοσολογίες.

Άλλωστε όπως η διατροφή έχει ως σκοπό να βοηθάει την αθλητική δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό έτσι και τα συμπληρώματα έχουν ως σκοπό να βοηθούν τις ελλείψεις στη διατροφή ενός αθλητή και να μην γίνεται υπερβολική χρήση χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικά καταρτισμένου επιστήμονα υγείας.

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος