Blog

Πέρα από τη... Ζυγαριά!

02 Νοεμβρίου 2016
10074 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
voithiste to pelati sas na allaksei varos me eksatomikeumeni prossegisi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στα πρώτα μου βήματα ως διαιτολόγος, αλλά μέχρι και σήμερα, συναντώ γυναίκες που επί σειρά ετών έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό. Όλες μου αναφέρουν παρόμοιες εμπειρίες, όπως ότι «ξέρουν τι πρέπει να τρώνε για να αδυνατίσουν», ότι «έχουν κάνει κι άλλες δίαιτες στο παρελθόν μόνες τους, αλλά και με άλλους διαιτολόγους» και ότι σήμερα είναι (και πάλι) εδώ για ξανακάνουν δίαιτα! Και αναρωτιέμαι: αφού ξέρουν τι είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουν για την απώλεια βάρους, γιατί είναι πάλι εδώ;

Από την πρώτη κιόλας συνεδρία μαζί τους, ίσως έχεις νιώσει την απογοήτευση και τη θλίψη τους για όλες αυτές τις αποτυχημένες δίαιτες. Έχουν εφαρμόσει τόσες προσπάθειες απώλειας βάρους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν έχουν το σώμα που επιθυμούν!

Και αναφέρομαι περισσότερο σε γυναίκες πελάτισσες, καθώς αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων. Ας μην ξεχνάμε μία βασική αρχή που μάθαμε ως Διατροφολόγοι: Να διαχειριζόμαστε κάθε πελάτη μας ξεχωριστά και να κάνουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Έχετε σκεφτεί ότι αυτός ο κλασσικός τρόπος «δίαιτας» που κατά κύριο λόγο μας μαθαίνουν να ασκούμε, πιθανώς να μην είναι και ο ιδανικός για αυτή την πελάτισσα;

Πώς να βοηθήστε τον πελάτη σας να αλλάξει βάρος;

Τι κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να βοηθήσεις την πελάτισσα σου να αλλάξει το βάρος της χωρίς κανένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής; Δε θα χρειαστείς ούτε λογισμικό πρόγραμμα, ούτε χαρτί, ούτε θερμίδες, αλλά ούτε καν... ζυγαριά!

Το νούμερο στη ζυγαριά είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα, εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος μας είναι σε ισορροπία. Και δεν αναφέρομαι στο μεταβολισμό και το ισοζύγιο ενέργειας. Αναφέρομαι σε αυτούς τους παράγοντες που οδηγούν στην πολυφαγία ως αποτέλεσμα της αρνητικής αυτο-εκτίμησης και της αρνητικής εικόνας που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας.

Οι παράγοντες αυτοί θέλουν χρόνο και όχι «δίαιτα»!

Συμπερασματικά

Αν και εσύ αναζητάς τις απαντήσεις στο να δεις την απώλεια του βάρους με μία διαφορετική οπτική ματιά, τότε μπορείς να παρακολουθήσεις ειδικά διαδραστικά σεμινάρια από εξειδικευμένο σύμβουλο ψυχικής υγείας σε αυτό τον τρόπο προσέγγισης. Γιατί το να δώσεις ένα χαρτί δίαιτας είναι εύκολο. Το να βοηθήσεις τον πελάτη σου να δει διαφορετικά τον ομαλό τρόπο διατροφής, αυτό έχει σημασία!

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).