Επιστημονικά Νέα

Μειώνει η συμμόρφωση με τη Μεσογειακή διατροφή τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Crohn;

της Ευσταθίας Παπαδά
09 Φεβρουαρίου 2023
5901 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Crohn entero

www.canva.com

Η παθογένεση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, δηλαδή των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ) φαίνεται ότι σχετίζεται με την ακατάλληλη ανοσοαπόκριση στο μικροβίωμα του εντέρου ενός οργανισμού με γενετική προδιάθεση. Η διατροφή, μέσω της αλληλεπίδρασής της με το μικροβίωμα του εντέρου και με τον εντερικό φραγμό παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του των ΙΦΝΕ.

Η Μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, πολυακόρεστων λιπαρών και πρωτεϊνών από ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι αδιαμφισβήτητα ένα διατροφικό πρότυπο με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Για το λόγο αυτό πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε την σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης της ΙΦΝΕ.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη κοορτής με 83.147 Σουηδούς συμμετέχοντες με μέσο ηλικιακό εύρος τα 45-79 έτη. Ένα έγκυρο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του βαθμού συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή το 1997. Οι διαγνώσεις των ασθενών με νόσο Crohn κι ελκώδη κολίτιδα καταγράφηκαν μέσω του μητρώου των ασθενών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώθηκαν 164 περιστατικά νόσου Crohn και 395 περιστατικά ελκώδους κολίτιδας με μέσο όρο παρακολούθησης τα 17 έτη. Η υψηλότερη συμμόρφωση με τη Μεσογειακή διατροφή όπως αποτυπώθηκε από το σχετικό σκορ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Crohn αλλά όχι ελκώδους κολίτιδας. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην κατηγορία χαμηλότερης συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή υπήρχε στατιστικά σημαντικός χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης νόσου Crohn αλλά όχι ελκώδους κολίτιδας. Αυτές οι συσχετίσεις δεν τροποποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το δείκτη μάζας σώματος ή το κάπνισμα. Ο επιπολασμός της χαμηλής συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή ήταν 27%, προσδίδοντας στον πληθυσμό 12% αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Crohn.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί μεταξύ άλλων να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσου Crohn δίνοντας μας έναν επιπλέον λόγο για να συστήνεται για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Khalili, Hamed, Håkansson, Niclas, Chan, Simon S, Chen, Ye, Lochhead, Paul, Ludvigsson, Jonas F, Chan, Andrew T, Hart, Andrew R, Olén, Ola, and Wolk, Alicja. "Adherence to a Mediterranean Diet Is Associated with a Lower Risk of Later-onset Crohn’s Disease: Results from Two Large Prospective Cohort Studies." Gut 69.9 (2020): 1637-644.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D