Επιστημονικά Νέα

Πώς επιτυγχάνεται η προσκόλληση των ασθενών με ΣΔΙΙ στη Μεσογειακή Διατροφή;

της Ευσταθίας Παπαδά
03 Ιουνίου 2019
5184 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
po-s-epitygxa-netai-i-proskollisi-ton-astheno-n-me-sdii-sti-mesogeiaki-diatrofi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση λαχανικών, μονοακόρεστων λιπαρών (κυρίως από το ελαιόλαδο), φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριού και κόκκινου κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κι επεξεργασμένου κρέατος.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο αναγνωρίζεται ως ένα από τα περισσότερο ευεργετικά για την υγεία κι έχει συσχετιστεί με σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, της απώλειας βάρους, αλλά και με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ). Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σχετικά με το ΣΔΙΙ φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επίδρασής της στην ινσουλινοευαισθησία και την ινσουλινοαντίσταση, στους παράγοντες κορεσμού και στην έκκριση ορμονών.

Η προσκόλληση των ασθενών με ΣΔΙΙ στη μεσογειακή διατροφή παραμένει ωστόσο πρόκληση για τους επιστήμονες υγείας. Για το λόγο αυτό πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Ισπανία διερεύνησε την επίδραση μίας πολυπαραγοντικής παρέμβασης με εργαστήρια διατροφής και μίας εφαρμογής smartphone στην προσκόλληση σε αυτό το διατροφικό πρότυπο.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη κι ελεγχόμενη κλινική μελέτη με δύο ομάδες και μία δωδεκάμηνη περίοδο παρακολούθησης. Ασθενείς με ΣΔΙΙ ηλικίας μεταξύ 25 και 70 ετών διαχωρίστηκαν στην ομάδα παρέμβασης και στην ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες έλαβαν σύντομες συμβουλές για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Η ομάδα παρέμβασης συμμετείχε σε εργαστήριο διατροφής σχετικά με τις ομάδες τροφίμων, τη μεσογειακή διατροφή και τεχνικές μαγειρέματος και σε εβδομαδιαίους περιπάτους για 5 εβδομάδες. Επιπλέον, οι ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης εγκατέστησαν μία εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο που προωθεί την προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο. Η παρέμβαση διήρκεσε 3 μήνες κι έγινε ακόμη ένας επανέλεγχος στους 12 μήνες.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Συνολικά 204 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας 60.6 έτη συμμετείχαν στη μελέτη.

Μετά το τέλος της τρίμηνης παρέμβασης υπήρξε σημαντική βελτίωση στη συμμόρφωση με το μεσογειακό πρότυπο και στην ποιότητα διατροφής στην ομάδα παρέμβασης συγκριτικά με την έναρξη της παρέμβασης

Αυτή η τάση διατηρήθηκε μέχρι και τον επανέλεγχο στους 12 μήνες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η διατροφική εκπαίδευση, τα εργαστήρια διατροφής, η φυσική δραστηριότητα αλλά και η χρήση εφαρμογών smartphone για τη διατροφή σε συνδυασμό μπορούν να φανούν χρήσιμα για την επιτυχή διαχείριση του ΣΔΙΙ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alonso-Domínguez R, García-Ortiz L, Patino-Alonso MC, Sánchez-Aguadero N, Gómez-Marcos MA, Recio-Rodríguez JI. Effectiveness of A Multifactorial Intervention in Increasing Adherence to the Mediterranean Diet among Patients with Diabetes Mellitus Type 2: A Controlled and Randomized Study (EMID Study). Nutrients. 2019;11(1). pii: E162. doi: 10.3390/nu11010162.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D