Επιστημονικά Νέα

Διατροφή και Άσκηση για Παχύσαρκες Μητέρες: Πώς συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα βρέφη;

07 Ιουλίου 2023
2664 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paxysarkes miteres

Photo source: www.canva.com

Ακολουθώντας, τις τάσεις του πληθυσμού η παχυσαρκία των εγκύων έχει λάβει δυσμενείς διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που παρακολουθούν προγεννητική φροντίδα είναι κλινικά παχύσαρκες ή παχύσαρκες. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με καρδιομεταβολική δυσλειτουργία στα παιδιά και ότι η σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να ξεκινήσει από τη μήτρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Obesity από ερευνητές από το King's College του Λονδίνου και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, διαπίστωσε ότι τα 3χρονα παιδιά ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις εάν η μητέρα τους ήταν κλινικά παχύσαρκη. κατα την εγκυμοσύνη. Ας δούμε τώρα, πως, μία παρέμβαση στον τρόπο ζωής και διατροφής της εγκύου, επηρέασε αυτό τον κίνδυνο.

Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;

Η δοκιμή UPBEAT, που διεξήχθη στο Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, τυχαιοποίησε 1555 γυναίκες με παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30 kg/m2) στην αρχή της εγκυμοσύνης σε μια παρέμβαση δίαιτας και άσκησης 8 εβδομάδων ή σε τυπική φροντίδα εγκυμοσύνης.

Η παρέμβαση περιελάμβανε:

  • ατομική συμβουλευτική
  • περιορισμό της διατροφικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
  • κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως λαχανικά και όσπρια
  • μέτρια και παρακολουθούμενη σωματική δραστηριότητα και εργαλεία καταγραφής της άσκησης

Η ομάδα παρέμβασης είδε βελτιώσεις στην αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, τη σωματική δραστηριότητα, μια πιο υγιεινή διατροφή και ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι πρωταρχικοί στόχοι αυτής της μελέτης ήταν η σύγκριση λεπτομερών διαθωρακικών υπερηχοκαρδιογραφικών μετρήσεων σε παιδιά 3 ετών από εγκύους με παχυσαρκία με αυτά από εγκύους με φυσιολογικό ΔΜΣ (20-25 kg/m2). Επιπλέον, βασική υπόθεση της παρέμβασης, ήταν πως θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας σε παιδιά από παχύσαρκες μητέρες, για αυτό και παρακολουθήκαν έως και την ηλικία των τριών ετών.

Τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα με προτεραιότητα ως παράγοντες κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο περιελάμβαναν:

  • την αρτηριακή πίεση
  • την υπερηχοκαρδιογραφική εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας (π.χ. διαστολική λειτουργία)
  • τις διαστάσεις (π.χ. μάζα αριστερής κοιλίας (LVM)) και το πάχος του έσω μέσου καρωτίδας (CIMT) της αγγειακής αναδιαμόρφωσης.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης

Η παρακολούθηση των παιδιών στην ηλικία των τριών ετών έδειξε ότι τα παιδιά γυναικών με κλινική παχυσαρκία είχαν ενδείξεις καρδιακής αναδιαμόρφωσης, παράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο. Οι αλλαγές περιελάμβαναν:

  • αυξημένο πάχος του καρδιακού μυός
  • αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας
  • ενδείξεις πρώιμης βλάβης στη λειτουργία χαλάρωσης της καρδιάς
  • αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νεύρου (απόκριση «μάχης ή φυγής») σε σύγκριση με γυναίκες κανονικού βάρους

Τα παιδιά των γυναικών που κατανεμήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης προστατεύτηκαν από αυτές τις πρώιμες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Paul Taylor, από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε: "Η μητρική παχυσαρκία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη της εμβρυϊκής καρδιάς, η οποία είναι εμφανής μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μια περίπλοκη παρέμβαση στον τρόπο ζωής στην εγκυμοσύνη συσχετίστηκε με προστασία έναντι της καρδιακής αναδιαμόρφωσης στα βρέφη. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι αλλαγές στην καρδιά και τη λειτουργία της θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, θέτοντας το παιδί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στο μέλλον».

Ποιά τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία του παιδιού.Όμως, η προώθηση των διατροφικών αλλαγών και της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Taylor, P.D., Gu, H., Saunders, H. et al. Lifestyle intervention in obese pregnancy and cardiac remodelling in 3-year olds: children of the UPBEAT RCT. Int J Obes (2022). https://doi.org/10.1038/s41366-022-01210-3

Poston, L., Bell, R., Croker, H., Flynn, A. C., Godfrey, K. M., Goff, L., Hayes, L., Khazaezadeh, N., Nelson, S. M., Oteng-Ntim, E., Pasupathy, D., Patel, N., Robson, S. C., Sandall, J., Sanders, T. A. B., Sattar, N., Seed, P. T., Wardle, J., Whitworth, M. K., & Briley, A. L. (2015). Effect of a behavioural intervention in obese pregnant women (the UPBEAT study): a multicentre, randomised controlled trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology3(10), 767–777. https://doi.org/10.1016/s2213-8587(15)00227-2

Γιώργος Καραμανιώλας
Γιώργος Καραμανιώλας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (c) Msc

Ο Γιώργος Καραμανιώλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός Άσκησης στη Διαχείριση Βάρους και Επιστημονικός Συνεργάτης του medNutrition. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Πάθος του η Διατροφή, η Άσκηση και η Υγεία γενικότερα.