Επιστημονικά Νέα

Υγεία και μακροζωία (και) στην τρίτη ηλικία

της Ειρήνης Μαμαλάκη
01 Μαρτίου 2017
10362 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ygeia diatrofh kai makrozwia sthn trith hlikia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν και φτάνουν στην τρίτη ηλικία, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών που θα εξασφαλίζουν την υγεία και τη μακροζωία. Πρόσφατη δημοσιευμένη ανασκόπηση στο περιοδικό Gerontology, επιχειρεί να ρίξει φως στις στρατηγικές αυτές:

Ισορροπημένη διατροφή

Η επαρκής και ισορροπημένη διατροφή δε θα μπορούσε να λείπει ως παράγοντας εξασφάλισης υγιούς γήρανσης. Βέβαια, υπάρχουν κάποια κενά σχετικά με τη σύσταση της ιδανικής διατροφής και το ιδανικό επίπεδο ενεργειακής πρόσληψης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η δίαιτα τους πρέπει να απαρτίζεται από ποικιλία τροφίμων, δίνοντας έμφαση σε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D.

Σωματική δραστηριότητα

Όπως είναι ο αέρας που αναπνέουμε και το φαγητό που τρώμε, έτσι και η σωματική δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίτευξης και διατήρησης της υγείας, ακόμα και στα άτομα τρίτης ηλικίας. Αν και παραδοσικά έμφαση δινόταν στην αερόβια σωματική δραστηριότητα, πρόσφατα δεδομένα τονίζουν το ρόλο της άσκησης που είναι προσανατολισμένη στην ενδυνάμωση του σώματος και στη βελτίωση της ευλυγισίας. Έτσι, επιτυγχάνονται μεγαλύτερα οφέλη στη μυϊκή δύναμη, στο μεταβολισμό, στην καρδιακή λειτουργία και στην ισορροπία, που είναι μέγιστης σημασίας για τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είναι επιρρεπή στις πτώσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε μορφή άσκησης παρέχει διαφορετικά οφέλη, επομένως, ο συνδυασμός τους είναι ιδανικός.

Ασκήσεις για νοητική ενδυνάμωση

Ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα καθ’όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου να μαθαίνει νέες δεξιότητες, να επεξεργάζεται καινούργιες πληροφορίες καθώς και να σχηματίζει αλλά και να διατηρεί μακροχρόνιες αναμνήσεις. Υπάρχει μία προϋπόθεση για τα παραπάνω: να χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό το λόγο, η νοητική ενδυνάμωση μέσω διαφορετικών ασκήσεων (παζλ, σταυρόλεξα, sudoku) είναι ύψιστης σημασίας για την ευεξία στα ηλικιωμένα άτομα, αφού έχει αποδειχτεί ότι μέσω αυτών, είναι δυνατός ο σχηματισμός αλλά και η διατήρηση των συνάψεων του εγκεφάλου. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρύνεται η ενασχόληση με νέες δραστηριότητες, όπως η εκμάθηση μουσικού οργάνου, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η έναρξη νέων δραστηριοτήτων όπως χορός, σκάκι και γιόγκα.

Επαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση της υγείας αλλά και στην εδραίωση της μακροχρόνιας μνήμης. Ένας καλός χρόνος ύπνου και για τους ηλικιωμένους είναι 7-8 ώρες αφού τόσο η επιπλέον ποσότητα ύπνου όσο και η μικρότερη σχετίζεται με μη ευργετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό αλλά και σε άλλους τομείς.

Διατήρηση κοινωνικών σχέσεων

Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων στην τρίτη ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ηλικιωμένων. Η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με μακροχρόνιο στρες που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος και η αρτηριακή υπέρταση.

Τι πρέπει να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Γίνεται φανερό ότι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα αλλά και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που πιθανόν να παραγκωνίζονται, όπως είναι ο ύπνος και η νοητική ενδυνάμωση, μπορούν να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να διατηρήσουν μία καλή κατάσταση υγείας. Έτσι, είναι στο χέρι μας να επέμβουμε σε αυτούς και να ωθήσουμε τους πελάτες μας προς τη σωστή κατεύθυνση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bertozzi, B., Tosti, V., & Fontana, L. (2016). Beyond Calories: An Integrated Approach to Promote Health, Longevity, and Well-Being. Gerontology, 63(1), 13-19. doi:10.1159/000446346

Ειρήνη Μαμαλάκη
Ειρήνη Μαμαλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.