Επιστημονικά Νέα

Θα συστήνατε παντζάρια για την αντιμετώπιση της υπέρτασης;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
12 Ιανουαρίου 2017
10446 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
patzaria se sxhma kardias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στη συγκεκριμένη διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη εξετάστηκε η συμπληρωματική χορήγηση νιτρικών ιόντων σε 68 ασθενείς με υπέρταση (εκ των οποίων οι 34 λάμβαναν αντιυπερτασική αγωγή ενώ οι υπόλοιποι 34 δε λάμβαναν). Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν 250 ml χυμού από παντζάρι με 6,4 mM νιτρικών ιόντων στην ομάδα παρέμβασης και αντίστοιχα 250 ml χυμού από παντζάρι χωρίς νιτρικά στην ομάδα ελέγχου.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

  • Η απορρόφηση των νιτρικών ήταν καλή και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την αντίστοιχη αύξηση των μεταβολιτών τους στο αίμα.
  • Η πίεση του αίματος μειώθηκε κατά 7,7 mm Hg η συστολική και 2,4 mm Hg η διαστολική σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ αντίστοιχη ήταν και η μείωση της περιπατιτικής αρτηριακής πίεσης. Η μείωση αυτή θεωρείται κλινικά σημαντική αφού είναι αντίστοιχη με αυτή που επιτυγχάνεται με την στάνταρ δόση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου.
  • Σημαντική βελτίωση επίσης φάνηκε και σε άλλα χαρακτηριστικά της αγγειακής λειτουργίας, εξίσου σημαντικά σαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ταχύτητα αγωγής του παλμικού κύματος (pulse wave velocity) και ο κεντρικός αυξητικός δείκτης (augmentation index). Μετά από ταξινόμηση των ασθενών ανάλογα με την λήψη αγωγής, φάνηκε πως η ταχύτητα αγωγής του παλμικού κύματος μειώθηκε σε όσα άτομα έπαιρναν αγωγή και όχι σε όσους δεν έπαιρναν.

Πώς επιτυγχάνονται τα παραπάνω;

Τα νιτρικά ιόντα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), ενός μορίου με καθοριστικό ρόλο στη χαλάρωση των αγγείων και τη βελτίωση της πίεσης του αίματος. Μετά την πρόσληψη του νιτρικού ιόντος και την απορρόφησή του στο έντερο, εκκρίνεται στο σάλιο, όπου διάφορα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν το νιτρικό ιόν (ΝΟ3) σε νιτρώδες ιόν (ΝΟ2).

Το νιτρώδες ιόν επαναπροσλαμβάνεται από το γαστρεντερικό σωλήνα και μετατρέπεται, τέλος, σε μονοξείδιο του αζώτου, σε διάφορους ιστούς του σώματος. Τα βακτήρια του στόματος τείνουν να διαφοροποιήσουν το ποσοστό του νιτρικού που μετατρέπεται σε νιτρώδες, οπότε η υγιής χλωρίδα του στόματος αποτελεί ένα βασικό παράγοντα για τη μέγιστη αξιοποίηση του νιτρικού.

Πηγές νιτρικών στη διατροφή μας αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ωστόσο η συγκέντρωσή τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που μεγαλώνει το φυτό. Τα παντζάρια αποτελούν μία καλή πηγή, καθώς είναι πιο πυκνά και άρα μπορούμε να προσλάβουμε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με ένα άλλο λαχανικό.

Τι να κρατήσετε από όλα αυτά;

Η κατανάλωση νιτρικών (από πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοηθητικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, βελτιώνοντας πέρα από την πίεση, σημαντικούς παράγοντες του κυκλοφορικού συστήματος. Μάλιστα η δράση τους μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες από τη λήψη τους.

Έτσι, είναι σημαντικό να μην αμελούμε την έμφαση στην κατανάλωση τέτοιων λαχανικών σε καλή ποσότητα ημερησίως (ιδανικά σε κάθε γεύμα ώστε συσσωρευτικά να επιτυγχάνεται η παραπάνω ποσότητα νιτρικών).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kapil V, Khambata RS, Robertson A, Caulfield MJ, Ahluwalia A. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2015 Feb;65(2):320-7

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.