Blog

6 Λόγοι για να κάνετε Backup τις δίαιτές σας!

του Γιώργου Αγγελόπουλου
30 Αυγούστου 2016
9516 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diaitologos kai backup diaitas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, τα δεδομένα (δίαιτες, ιατρικά και διαιτολογικά ιστορικά πελατών) εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια σειρά από απειλές που μπορούν να σας φέρουν αντιμέτωπους με ανεπιθύμητες και αγχωτικές καταστάσεις. Αρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να προκύψει ένα απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τα δεδομένα αλλά και τη φήμη του διαιτολογικού γραφείου σας!
Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε IT επαγγελματία, θα σας πει ότι τα προβλήματα σπάνια εμφανίζονται όταν κάποιος είναι προετοιμασμένος. Και μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει ότι η έλλειψη στρατηγικής backup προκαλεί τεράστιο άγχος και ακόμη μεγαλύτερη ζημιά σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Αν παρόλα αυτά δεν πεισθήκατε ακόμη, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω έξι βασικούς λόγους που κάνουν το backup αναγκαίο για το διαιτολογικό σας γραφείο.

1. Τα δεδομένα είναι η δουλειά σας

Αναλογιστείτε τον χρόνο και τον κόπο που έχετε καταβάλει για να δημιουργήσετε ή να συλλέξετε τα πολύτιμα δεδομένα σας! Άρθρα, δίαιτες, ιστορικά πελατών, παρουσιάσεις, ομιλίες & φωτογραφίες συνεδρίων, video συνεντεύξεις σας, μπορεί να εξαφανιστούν σε μια στιγμή και αν δεν έχετε φροντίσει για το back up τους, θα τα χάσετε για πάντα! Μπορείτε να αναλογιστείτε τις συνέπειες μιας τέτοιας απώλειας, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα των ασθενών σας;

2. Αστοχίες Υλικού και Ιοί

Οι αστοχίες υλικού είναι κοινότυπες, σε κάθε τεχνολογικό προϊόν. Αρκεί μόνο ένας ελαφρώς ελαττωματικός σκληρός δίσκος, και πριν καν το καταλάβετε, όλα τα δεδομένα σας θα έχουν χαθεί.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που ένας ιός προσβάλει το σύστημά σας. Τα κακόβουλα λογισμικά, ευρέως γνωστά, συνεχώς μεταβαλλόμενα και άκρως επιθετικά, δύναται να καταστρέψουν αρχεία, να τα κλειδώσουν, να απενεργοποιήσουν υπολογιστές κλπ. Ακόμα και αν ανακτήσετε κάποια από αυτά τα αρχεία, παραμένει πάντα η πιθανότητα να έχουν καταστραφεί και συνεπώς να μην μπορέσετε να τα αξιοποιήσετε.

3. Ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές

Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο, και ταυτόχρονα όχι τόσο σπάνιο. Έχετε σκεφτεί την περίπτωση που ενώ λειτουργούν όλα "ρολόι", ο εξωτερικός σας δίσκος ή ο φορητός υπολογιστής σας πέφτει από τα χέρια, ή ένα ποτήρι νερό χύνεται πάνω του κατά λάθος, ή απλώς ξεχνάτε να κάνετε αποθήκευση; Όταν δουλεύετε λοιπόν με συσκευές οι οποίες είναι ευπαθείς, καλό θα είναι να έχετε μεριμνήσει για την αποθήκευση των σημαντικών αρχείων και σε άλλες συσκευές/χώρους, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν άμεσα από ζημιά.

4. Διακοπή ρεύματος

Αν και η τεχνολογία σήμερα προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από ανεπιθύμητες καταστάσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα βλάβης με καταστροφικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ακόμα και μια εφεδρική πηγή ενέργειας, το ups για παράδειγμα, δε θα χαλάσει. Με την τακτική όμως δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, εξαλείφονται σε σημαντικό βαθμό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις διακοπές ρεύματος.

5. Κλοπή

Για όλες τις φορητές υπολογιστικές σας συσκευές υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλοπής. Από τη στιγμή που θα χαθεί μια συσκευή, τα δεδομένα έχουν κάνει φτερά και η ανάκτησή τους είναι πρακτικά αδύνατη... Μια λύση θα ήταν να κρατάτε αντίγραφα σε cloud ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστείτε βίαια και οριστικά τα ευαίσθητα δεδομένα των ασθενών σας ή τα δικά σας. Βέβαια, τα online storage clouds μπορούν να μολυνθούν από ιούς μέσω της σύνδεσης στο διαδίκτυο και όπως καταλαβαίνετε δεν αποτελούν την ασφαλέστερη λύση!

6. Χρόνος και κόστος ανάκτησης

Σε περίπτωση αποτυχίας, η ανάκτηση των δεδομένων θα είναι σίγουρα μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Η ανάκτηση από έναν διακομιστή μπορεί να πάρει ώρες, ενώ από έναν σκληρό δίσκο μέχρι και μέρες, και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πολλές ευκαιρίες μπορεί να χαθούν ενώ το τελικό κόστος που θα αντιμετωπίστε θα είναι πολλαπλάσιο της υιοθέτησης μιας “σωστής” λύσης back up.

Θυμηθείτε λοιπόν τους λόγους αυτούς και οργανώστε εγκαίρως την προσωπική σας στρατηγική backup ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων και να αποφύγετε κρίσιμες απώλειες δεδομένων.

Γιώργος Αγγελόπουλος
Γιώργος Αγγελόπουλος IT Expert στην εταιρία PC Repair

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Πειραιά και διευθύνει το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της εταιρίας PC Repair.