Επιστημονικά Νέα

Future Dietitian 2025: Το μέλλον του Επαγγελματία Διαιτολόγου

του Γεώργιου Σαλταούρα
11 Φεβρουαρίου 2019
18696 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
future-dietitian-2025-to-mellon-tou-epaggelmatia-diaitologou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και πληθυσμιακές αλλαγές, τα συστήματα υγείας οφείλουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Τα δημογραφικά στοιχεία των ανεπτυγμένων χωρών είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με 100 χρόνια πριν.

Το προσδώκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με χρόνιες ασθένειες

Σε ένα περιβάλλον – αυτό της υγείας – που διαρκώς αλλάζει, ο ρόλος του διαιτολόγου – διατροφολόγου οφείλει εξίσου να εξελιχθεί ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην υγεία του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων προχώρησε στη δημιουργία του προτζεκτ “Future Dietitian 2025”, που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι το επάγγελμα του διαιτολόγου παραμένει επίκαιρο. Επίσης μέσα από αυτή τη μελέτη θέτει νέες κατευθύνσεις και στόχους για το επάγγελμα του διαιτολόγου.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Η μελέτη είχε τρεις φάσεις:

Πρώτη Φάση

Συλλογή πληροφοριών για το τωρινό καθεστώς του Διαιτολόγου στο κλινικό περιβάλλον, μέσα από έγγραφα πρακτικών, στρατηγικών και πολιτικών. Ακόμη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις πρακτικές του Διαιτολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου με πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Δεύτερη Φάση

Το στάδιο αυτό είχε βασικό στόχο να «ακουστεί» η φωνή του επαγγελματία διαιτολόγου. Οι ερευντητές δημιούργησαν μία διαδικτυακή πλατφόρμα και προσκάλεσαν διαιτολόγους να θέσουν τις ιδέες τους ως προς το τι λειτουργεί καλά στο επάγγελμα τους και πώς μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, ενθαρρύνοντας έτσι τη δημιουργικότητα. Ακόμη, προσκλήθηκαν ειδικότητες άλλων κλάδων υγείας, κοινωνικής πρόνοιας αλλά και της βιομηχανίας. Η online πλατφόρμα ήταν διαθέσιμη για 3 εβδομάδες και περιείχε θέματα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τη Φάση 1.

Τρίτη Φάση

Μερίδα των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στη Φάση 2 προσκλήθηκαν σε μία εκδήλωση με στόχο να προσφέρουν ιδέες για το μέλλον του επαγγέλματος, μέσω ομαδικών συζητήσεων των εμπειριών τους.  Η βάση των συζητησεων τροφοδοτήθηκε από τα αποτελέσματα της ποιοτικής ανάλυσης της Φάσης 2.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Συνολικά 835 άτομα συμμετείχαν στην online συζήτηση, εκ των οποίων 726 ήταν κλινικοί διαιτολόγοι. Τα αποτελέσματα της Φάσης 2 συνοψίζονται σε επτά θεματικές ενότητες, οι οποίες τέθηκαν σε συζήτηση στη Φάση 3:

  1. Βελτίωση του προφίλ των διαιτολόγων στο κοινό.
  2. Επαναξιολόγηση του ρόλου του διαιτολόγου στο κλινικό περιβάλλον
  3. Επαναξιολόγηση των αναγκών για εκμάθηση νέων δεξιοτήτων
  4. Ενθάρυνση χρήσης έρευνας για τη βελτίωση της πρακτικής.
  5. Αύξηση της επιρροής στη δομική οργάνωση του συστήματος υγείας
  6. Επέκταση της έρευνας σε θέματα επικοινωνίας με τον ασθενή και νέων θεραπειών.
  7. Επαναξιολόγηση της ταυτότητας του διαιτολόγου.

Έπειτα και την ολοκλήρωση της Φάσης 3, δημιουργήθηκαν πέντε βασικές προτεραιότητες για την εξέλιξη του επαγγέλματος του διαιτολόγου:

Ταυτότητα του επαγγέλματος

Βασική μελλοντική επιδίωξη του επαγγέλματος είναι η αναγνώριση και ο ακριβής καθορισμός του ρόλου του διαιτολόγου στο κλινικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Οι διαιτολόγοι επιθυμούν ενεργό ρόλο και ισχυρή ηγεσία ώστε να αισθάνονται αυτοπεποίθηση για το επάγγελμά τους.

Δημουργία κατεύθυνσης και μελλοντικού οράματος του επαγγέλματος

Οι νέοι διαιτολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σύμφωνα με τις νέες ανάγκες του επαγγέλματος, μέσα από ένα δυναμικό πρωτόκολλο, τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και πρακτικής. Με τον τρόπο αυτό, ο μελλοντικός διαιτολόγος θα εκπαιδεύεται πέρα από τα στενά όρια που υπάρχουν σήμερα και θα μπορεί να εξερευνήσει νέες κατευθύνσεις.

Επιρροή του διαιτολόγου

Οι διαιτολόγοι θέλουν να είναι «ορατοί» και η φωνή τους να ακούγεται στους υπόλοιπους κλάδους υγείας και στο κοινό. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται πολύ σημαντική για την προώθηση σωστών μηνυμάτων διατροφής στο κοινό.

Χρήση της τεχνολογίας και της έρευνας στην υπηρεσία του διαιτολόγου

Σημαντική είναι η χρήση νέων τεχνολογιών ώστε να βοηθούν το διαιτολόγο στο επάγγελμα με στόχο τη μελλοντική υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες απαιτήσεις και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, όπως αυτό της υγείας, πρέπει να δίνονται κίνητρα στους διαιτολόγους να μαθαίνουν τις νέες αυτές τεχνολογίες.

Εξέλιξη της καριέρας

Εδώ τονίζεται η ανάγκη ο διαιτολόγος να έχει τις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, έξω από τα «στενά όρια» του επαγγέλματος. Οι δεξιότητες αυτές ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του ίδιου του επαγγέλματος και όχι μόνο του επαγγελματία.

diaitologos 2025 diagramma

Εικόνα 1: Σύνοψη των θεματικών ενοτήτων της Φάσης 3 - Προτεραιότητες για το μέλλον του διαιτολόγου

Συνοπτικά

Το επάγγελμα του διαιτολόγου έχει παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον, το οποίο δημιουργείται από τους ίδιους τους διαιτολόγους για τις μελλοντικές «φουρνιές». Σημαντικά στοιχεία για το μέλλον αποτελούν ο ακριβής καθορισμός του ρόλου και η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hickson M., Child J. & Collinson A. (2018) Future Dietitian 2025: informing the development of a workforce strategy for dietetics. J Hum Nutr Diet. 31, 23–32 https://doi.org/10.1111/jhn.12509

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr