Blog

Ποιοι χρησιμοποιούν Συμπληρώματα Διατροφής και γιατί;

της Ευδοκίας Σεκλιζιώτη
20 Μαρτίου 2018
12558 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
poioi kai giati xrhsimopoioun symplhrwmata diatrofhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ευ ζην και συμπληρώματα διατροφής: Πάνε μαζί;

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής (ΣΔ) ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ΣΔ αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσπάθειας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών που λαμβάνουν ΣΔ;

  • Τα άτομα που χρησιμοποιούν ΣΔ τείνουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές  σωματικό βάρος.
  • Όσοι γυμνάζονται συστηματικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ΣΔ.
  • Οι χρήστες ΣΔ τείνουν να είναι μη, ή πρώην καπνιστές.
  • Η ήπια κατανάλωση κρασιού σχετίζεται με τη χρήση ΣΔ.
  • Η χρήση ΣΔ είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
  • Η χρήση ΣΔ αυξάνεται με την ηλικία τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
  • Τα άτομα που λαμβάνουν ΣΔ είναι πιθανότερο να έχουν υψηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
  • Οι χρήστες ΣΔ είναι πιθανότερο να επισκέπτονται τον γιατρό τους τακτικά στο πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
  • Όσοι χρησιμοποιούν ΣΔ, τείνουν να λαμβάνουν το προϊόν καθημερινά και να παραμένουν πιστοί στο σχήμα συμπλήρωσης για χρόνια.
  • Η πλειονότητα των χρηστών λαμβάνει πολυβιταμίνες είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα.
  • Οι διατροφικές ελλείψεις είναι λιγότερο συχνές μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

Χρησιμοποιούν οι διαιτολόγοι ΣΔ;

Εκτός από τον γενικό πληθυσμό, οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ΣΔ είναι εξίσου διαδεδομένη μεταξύ των διαιτολόγων καθώς και άλλων επαγγελματιών υγείας, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 διαιτολόγων στις Η.Π.Α, το 74% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί ΣΔ τακτικά, ενώ το 22% περιστασιακά ή εποχιακά, με κύριους λόγους χρήσης την υγεία των οστών (58%), την συνολική υγεία/ευεξία (53%) και την κάλυψη διατροφικών κενών (42%).

Τι επιλέγουν τα άτομα που λαμβάνουν ποικιλία συμπληρωμάτων για πολλά χρόνια;

To 2007, Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι όσοι λάμβαναν μεγάλο αριθμό ΣΔ για χρόνια, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 25 διαφορετικά συμπληρώματα μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, με κυριότερα τις πολυβιταμίνες, τις βιταμίνες της ομάδας Β, τη βιταμίνη C, E και D, τα καροτενοειδή, τα βότανα με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, τη λεκιθίνη, το συνένζυμο Q10 μαζί με τη ρεσβερατρόλη, το τριφύλλι alfalfa και τέλος, τη γλυκοζαμίνη. Επιπλέον, η πλειοψηφία των γυναικών φάνηκε να καταναλώνει σκευάσματα γ-λινολενικό οξέος (GLA) και προβιοτικών σε ημερήσια βάση, ενώ οι άνδρες προτίμησαν συμπληρώματα ψευδαργύρου, σκόρδου, πρωτεΐνης σόγιας και σερενόας (saw palmetto).

Για ποιους λόγους επιλέγουν οι καταναλωτές συμπληρώματα;

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξάχθηκε για το Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή (Council for Responsible Nutrition-CRN) το 2017, οι κυριότεροι λόγοι λήψης ΣΔ μεταξύ Αμερικανών χρηστών ήταν:

  • Η συνολική υγεία/ευεξία (46%)
  • Η κάλυψη διατροφικών κενών στη διατροφή (30%)
  • Η ενέργεια (28%)
  • Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (24%)
  • Η σκελετική υγεία (23%)
  • Η υγεία της καρδιάς (22%) και
  • Η υγιής γήρανση (21%)

Ποια συμπληρώματα φαίνεται να είναι τα πιο δημοφιλή;

Έρευνα του CRN που διεξάχθηκε το 2016, κατέταξε τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής στα πέντε πιο δημοφιλή.

  • Τις πολυβιταμίνες
  • Τη βιταμίνη D
  • Τη βιταμίνη C
  • Το ασβέστιο και
  • Τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Με βάση τα στοιχεία της εθνικής Αμερικανικής μελέτης NHANES  που συγκεντρώθηκαν το διάστημα 1999-2012, παρατηρήθηκε ότι η χρήση των πολυβιταμινών μειώθηκε κατά 5.7%, ενώ η λήψη βιταμίνης D (από πηγές εκτός των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων) καθώς και η λήψη ιχθυελαίων αυξήθηκαν κατά 14% και 11% αντίστοιχα.

Ρόλος των συμπληρωμάτων: Τι πιστεύουν οι καταναλωτές;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.159 Αμερικανών εθελοντών το 2014 έδειξε ότι:

  • Σχεδόν το 90% συμφώνησε με τη δήλωση ότι «Oι πολυβιταμίνες, το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά όταν αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσω της διατροφής».
  • Το 82% συμφώνησε ότι «Πριν από τη λήψη ενός δραστικού συστατικού σε υψηλές δόσεις, ο καταναλωτής θα πρέπει να πρώτα να ζητήσει ιατρική συμβουλή».
  • Το 80% συμφώνησε ότι «Τα ΣΔ δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες», ενώ
  • Το 75% συμφώνησε ότι «Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν προορίζονται για τη θεραπεία κάποιας νόσου».

Συμπερασματικά

Τα ΣΔ φαίνεται να καταναλώνονται από εκείνους που είναι λιγότερο πιθανό να τα χρειάζονται, όσους δηλαδή ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση. Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών στις Η.Π.Α παραμένουν τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, ενώ η βελτίωση της υγείας, η κάλυψη των διατροφικών ελλείψεων και η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, αποτελούν τους βασικότερους λόγους λήψης ΣΔ. Τέλος, ένα υψηλό ποσοστό των καταναλωτών φαίνεται να αναγνωρίζει ότι τα ΣΔ μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να θεωρεί ότι τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dickinson A, Mackay D (2014). ‘Health habits and other characteristics of dietary supplement users: a review’. Nutrition Journal. 13:14.

Dickinson A, Bonci L, Boyon N, Franco JC (2012). ‘Dietitians use and recommend dietary supplements: report of a survey’. J, 11:14.

Block G, Jensen CD, Norkus EP, Tapashi BD, Wong LesG, McManus JF, Hudes ML (2007). ‘ Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study’. J, 6:30.

Council for Responsible Nutrition: CRN 2017 Annual Survey on Dietary Supplements: Available at: https://www.crnusa.org/newsroom/dietary-supplement-usage-increases-says-new-survey.

Kantor ED, Rehm CD, Du M, White E, Giovannucci EL (2016). ‘Trends in Dietary Supplement Use Among US Adults From 1999-2012’. JAMA, 11;316(14):1464-1474.

Dickinson A, MacKay D, Wong A (2015). ‘Consumer attitudes about the role of multivitamins and other dietary supplements: report of a survey’. J, 14:66.

Ευδοκία Σεκλιζιώτη
Ευδοκία Σεκλιζιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), MMedSci