Επιστημονικά Νέα

Ο ρόλος των προβιοτικών στον έλεγχο του σωματικού λίπους

της Ευσταθίας Παπαδά
30 Μαΐου 2017
10056 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Proviotika kai elegxos swmatikou varous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει συσχετιστεί με μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Ένας από τους μηχανισμούς που προτείνονται γι’αυτή τη συσχέτιση είναι η υπόθεση της μεταβολικής ενδοτοξαιμίας, που συνδέει τους μικροοργανισμούς του εντέρου με χαμηλού βαθμού φλεγμονή και τις μεταβολικές διαταραχές.

Πέρα από τη βελτίωση της διατροφής, τα τελευταία χρόνια διερευνάται ο ρόλος των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών διαταραχών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη υγείας στον ξενιστή, ενώ τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες που βελτιώνουν επιλεκτικά την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Μία πρόσφατη έρευνα από Φινλανδούς επιστήμονες μελέτησε τις επιδράσεις ενός προβιοτικού κι ενός πρεβιοτικού σκευάσματος στον έλεγχο του βάρους, τη σύσταση του σώματος και άλλους δείκτες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη που έλαβε χώρα σε τέσσερα κλινικά ερευνητικά κέντρα της νότιας Φινλανδίας. Πιο συγκεκριμένα, 225 εθελοντές με ΔΜΣ από 28 έως 34.9kg/m2, διαχωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες σε αναλογία 1:1:1:1. Η ομάδα 1 έλαβε εικονικό σκεύασμα, η ομάδα 2 ένα πρεβιοτικό σκεύασμα, η ομάδα 3 ένα προβιοτικό σκεύασμα και η ομάδα 4 έλαβε συνδυασμό προβιοτικού και πρεβιοτικού σκευάσματος. Η παρέμβαση διήρκεσε 6 μήνες. Η σύσταση του σώματος αξιολογήθηκε με τη μέθοδο DEXA και το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν οι σχετικές μεταβολές στη λιπώδη μάζα μεταξύ των ομάδων. Ακόμη, αξιολογήθηκε το βάρος, η περίμετρος μέσης και ισχίων, κλινικοί εργασηριακοί δείκτες (π.χ. CRP, γλυκόζη, ινσουλίνη, λιπίδια), ερευνητικοί εργαστηριακοί δείκτες (π.χ. IL-6, TNF-alpha, ICAM-1, αδιπονεκτίνη, ζονουλίνη), τα λιπαρά οξέα βραχέος αλύσου στα κόπρανα, καθώς επίσης και οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν πως οι ομάδες που έλαβαν το προβιοτικό σκεύασμα με ή χωρίς το πρεβιοτικό σκεύασμα εμφάνισαν μείωση στη λιπώδη μάζα σώματος, την περιφέρεια μέσης, την ενεργειακή πρόσληψη και το σωματικό βάρος σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό σκεύασμα. Επιπλέον, φάνηκε πως ο συνδυασμός του πρεβιοτικού και του προβιοτικού σκευάσματος μπορεί να δρα συνεργιστικά στην αύξηση της άλιπης μάζας σώματος.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τον επαγγελματία διαιτολόγο στη διαχείριση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, καθώς φαίνεται πως ο συνδυασμός των προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη «όπλο» ενάντια στην παχυσαρκία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Stenman LK, Lehtinen MJ, Meland N, Christensen JE, Yeung N, Saarinen MT, Courtney M, Burcelin R, Lähdeaho ML, Linros J, Apter D, Scheinin M, Kloster Smerud H, Rissanen A, Lahtinen S. Probiotic With or Without Fiber Controls Body Fat Mass, Associated With Serum Zonulin, in Overweight and Obese Adults-Randomized Controlled Trial. EBioMedicine. 2016 Nov;13:190-200. doi: 10.1016/j.ebiom.2016.10.036. Epub 2016 Oct 26.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D