Συνέδρια

Τροφικές αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα

της Όλγας Δέδε
01 Μαρτίου 2016
13707 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τροφικές αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πάσχει απο τροφικές αλλεργίες και μια απ' αυτές μπορεί να είναι και η αλεργία στο αγελαδινό γάλα, μας λέει η Αιμιλία Βασιλοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής.

Το κομμάτι των αλλεργιών αναλύθηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνεδρίο Διατροφής και Διαιτολογίας και 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής που διοργανώθηκαν στο "Θέατρον" Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στις 27-29 Νοέμβρη. 

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην περίπτωση μιας τροφικής αλλεργίας είναι να ανιχνέυσει τον αλλεργιογόνο παράγοντα μέσω διατροφικού ιστορικού και μέσω προκλήσεων. Στην πορεία θα χρειαστεί να δώσει μια πορεία πλεύσης χωρίς να περιέχεται στη διατροφή το τρόφιμο αυτό. Το διατροφικό ιστορικό βοηθά το γιατρό να κάνει πιο εύκολα διάγνωση στο θέμα των αλλεργιών και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τυχόν αποκλεισμούς που έχει κάνει το άτομο απο τη διατροφή του απο φόβο να μη βιώσει τα συμπτώματα μιας αλλεργίας. Στο παρακάτω video θα παρακολουθήσετε αναλυτικά που βοηθάει το διατροφικό ιστορικό: 

Η διάγνωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα έρχεται μετά απο διατροφικό ιστορικό, δερματικές δοκιμές και μέτρηση στον ορό αίματος του ασθενή για να ανιχνεύσουμε αντισώματα. Στην πορεία γίνονται προκλήσεις που δείχνουν την αντίδραση του οργανισμού. Αν είναι θετικά τα αποτελέσματα και το άτομο έχει αλλεργία τότε αποκλείεται απο τη διατροφή του το αγελαδινό γάλα το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει με διάφορα υποκατάστατα γάλακτος. Λόγω της κακής γεύσης των σκευασμάτων αυτών μπορούμα να προσθέσουμε σταγόνες βανίλιας ή σε μικρότερα παιδιά να αναμιχθεί με το μητρικό γάλα. Στο video που ακολουθεί θα δείτε περισσότερα για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα:

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος