Επιστημονικά Νέα

Πολυβιταμίνες κατά των καρδιαγγειακών και του καρκίνου;

07 Απριλίου 2017
5700 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xapia polyvitamines

Photo source: www.shutterstock.com

Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων προληπτικά από τον γενικό πληθυσμό είναι ένα συχνό φαινόμενο. Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας πάνω στην σχέση αυτή έρχεται να αμφισβητήσει το σκεπτικό πίσω από αυτή την συνήθεια.

Τι εξέτασε η μελέτη;

Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 103 άρθρα από 26 διαφορετικές μελέτες (24 μελέτες παρέμβασης και 2 επιδημιολογικές), οι οποίες εξέταζαν τον ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής με ένα ή περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, C, D, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, νιασίνη, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και σελήνιο), στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ανάμεσα σε υγιείς ενήλικες χωρίς καμία διατροφική ανεπάρκεια.

Οι 5 συνολικά μελέτες που ασχολήθηκαν μόνο με πολυβιταμινούχα σκευάσματα δεν βρήκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ολική ή καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε σχέση με άτομα που δεν προσλάμβαναν το σκεύασμα. Αντιθέτως, δύο εξ'αυτών βρήκαν μειωμένο κίνδυνο για θνησιμότητα από καρκίνο ανάμεσα σε άνδρες (συνολικός σχετικός κίνδυνος 0.93 [CI, 0.87 έως 0.99]) αλλά όχι σε γυναίκες. Όσον αφορά τις λοιπές μελέτες που διερεύνησαν συμπληρώματα ενός ή δύο συστατικών, οι ερευνητές δεν εντόπισαν καμία προστατευτική δράση, εν μέρει εξαιτίας των ιδιαίτερα συγκεχυμένων και αντικρουόμενων αποτελεσμάτων.

Συμπέρασμα

Η ανασκόπηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας που υποδεικνύει ότι η χρήση συμπληρωμάτων σε άτομα χωρίς κάποια διατροφική ανεπάρκεια είναι περιττή όσον αφορά στα καρδειαγγεικά και τον καρκίνο. Χάρη στην προσεκτική επιλογή των μελετών που συμπεριλήφθηκαν αλλά και την ομάδα εργασίας που διενήργησε την μελέτη, τα αποτελέσματά της αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Στα μειονεκτήματα της μελέτης, η έλλειψη επαρκούς αριθμού καλοσχεδιασμένων μελετών για κάθε ένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά (με εξαίρεση την βιταμίνη Ε και το β-καροτένιο).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fortmann SP, Burda BU, Senger CA, Lin JS, Beil TL, O'Connor E, Whitlock EP. Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: A Systematic Evidence Review

  • Λαμπροπούλου Μέμα
    Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

    Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.