Επιστημονικά Νέα

Σύμμαχος των ασθενών με νευρική ανορεξία, η μουσική μετά το γεύμα

03 Οκτωβρίου 2016
12228 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofh kai mouskikh sth neurikh anoreksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η διαχείριση ατόμων με διατροφικές διαταραχές, και ιδιαίτερα της νευρογενούς ανορεξίας (ΝΑ), περιλαμβάνει τον καθημερινό αγώνα για την κατανάλωση γευμάτων

Οι  ασθενείς με ΝΑ, έχει φανεί ότι βιώνουν άγχος ή ακόμη και φόβο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ενώ, εάν το γεύμα καταναλωθεί, συχνά επέρχονται οι τύψεις ή οι σκέψεις για τη χρήση καθαρκτικών μεθόδων. Η συντροφιά οικείων προσώπων ή θεραπευτών κατά το γεύμα, έχει φανεί να βοηθά στη μείωση του άγχους. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με το μεταγευματικό άγχος σε νοσηλευόμενους ασθενής με ΝΑ φαίνεται να εκλείπουν από τη βιβλιογραφία.

Η μουσικοθεραπεία έχει φανεί ότι σχετίζεται με βελτίωση της ποιότητας ζωής, των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τον κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων με ψυχικά νοσήματα, ενώ φαίνεται να προωθεί αισθήματα ενδυνάμωσης καθώς και τον αυτοπροσδιορισμό των ασθενών. Για την περίπτωση ασθενών με ΝΑ τα δεδομένα μελετών παρότι ελάχιστα είναι ενθαρρυντικά.

Σε πρόσφατη μελέτη διερευνήθηκε ο ρόλος της μουσικοθεραπείας στα επίπεδα του άγχους των ασθενών με ΝΑ, συγκριτικά με την καθιερωμένη υποστηρικτική θεραπεία μετά το γεύμα. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλάμβανε 2 μονόωρες ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας την εβδομάδα που πραγματοποιούνταν αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα. Σκοπός των συνεδριών ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των ασθενών από το φαγητό και να εξασκήσουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων τους μέσω της μουσικής. Ως έλεγχος χρησιμοποιήθηκε η καθιερωμένη υποστηρικτική θεραπεία μετά το γεύμα, που περιλάμβανε μονόωρες ομαδικές συνεδρίες και εφαρμόζονταν τις υπόλοιπες τρεις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας

Από τα αποτελέσματα της μελέτης βρέθηκε ότι τόσο η μουσικοθεραπεία όσο και η καθιερωμένη υποστηρικτική θεραπεία μετά το γεύμα είχαν θετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα άγχους ασθενών με ΝΑ, καταδεικνύοντας τη σημαντικότητα των προγραμμάτων διαχείρισης του μεταγευματικού άγχους σε ασθενείς με ΝΑ. Η επίδραση της μουσικοθεραπείας ωστόσο βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη θετική επίδραση.

Για ποιο λόγο αποδίδει η μουσικοθεραπεία

Η σημαντική αυτή επίδραση αποδόθηκε από τους ερευνητές στην ενασχόληση των νέων (κυρίως) ασθενών με τη μουσική και επομένως την αντιμετώπιση της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης ως οικεία και μη απειλητική, ενώ από την άλλη διατηρούσε την προσοχή τους με αποτέλεσμα να δίνεται χρόνος να χωνέψουν το γεύμα χωρίς να το σκέφτονται. Από την άλλη, η μουσικοθεραπεία, δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς με ΝΑ να αντιμετωπίσουν τα, πιθανώς αρνητικά, συναισθήματά τους, με τη μουσική έναντι της συζήτησης, προσφέροντας έτσι μία δεξιότητα αντιμετώπισής τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η χρήση της μουσικοθεραπείας στη διαχείριση του μεταγευματικού άγχους σε ασθενείς φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική πορεία των ασθενών. Επομένως, η χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων σε κέντρα νοσηλείας ασθενών με διατροφικές διαταραχές είναι σημαντική, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου από τους θεραπευτές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bibb J, Castle D, Newton R, The role of music therapy in reducing post meal related anxiety for patients with anorexia nervosa, Journal of Eating Disorders (2015) 3:50

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.