Επιστημονικά Νέα

Μπορεί ο στιγμιαίος καφές να επηρεάζει την εντερική μικροχλωρίδα;

15 Οκτωβρίου 2018
9087 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios kafes enteriki mikroxlorida

Πόσο συχνά ακούτε από τους πελάτες σας προβληματισμούς σχετικά με τον καφέ και το πεπτικό; Μετά από έναν ακόμη τέτοιο προβληματισμό βρέθηκα να ψάχνω τη βιβλιογραφία και έπεσα πάνω στη παρούσα δημοσίευση για τη σύνδεση του στιγμιαίου καφέ με την εντερική μικροχλωρίδα!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μελέτης;

  1. Πρόκειται για μια μελέτη παρέμβασης στην οποία συμμετείχαν 16 υγιείς εθελοντές ηλικίας 21-57 ετών και φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαροι.
  2. Τρεις βδομάδες πριν την έναρξη της παρέμβασης, οι εθελοντές αφαίρεσαν από τη διατροφή τους το γιαούρτι ή άλλα προϊόντα ζύμωσης των γαλακτοκομικών που περιείχαν προ- και πρεβιοτικά όπως και τα ολικής άλεσης δημητριακά.
  3. Η παρέμβαση κράτησε 3 βδομάδες κατά τις οποίες, οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά 3 κούπες ροφήματος στιγμιαίου καφέ (3.4g στιγμιαίου καφέ ανά κούπα + 150mL ή 200mL ζεστό νερό). Ο καφές προερχόταν από εκχύλισμα τόσο καβουρδισμένων όσο και πράσινων κόκκων καφέ.
  4. Έγιναν εργαστηριακές αναλύσεις στα δείγματα κοπράνων που συλλέχθηκαν στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν…

Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των βακτηρίων φάνηκε να μένει ανεπηρέαστος από την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ο πληθυσμός των Bifidobacterium αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά (p=0.02) όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της δημοσίευσης. Η μεγαλύτερη δε, αύξηση στο πληθυσμό αυτό σημειώθηκε για τα άτομα που αρχικά είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα στα στελέχη του γένους Bifidobacterium. Επιπρόσθετα, η ανάλυση σε τζελ ηλεκτροφόρησης του γενετικού υλικού (RT-PCR DGGE) έδειξε αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα των ίδιων βακτηρίων.

stigmiaios kafes enteriki xlwrida ereuna

 

Αν και ο στόχος της μελέτης δεν μπορεί να εξηγήσει τον ακριβή μηχανισμό δράσης του καφέ που συντέλεσε σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές ωστόσο επικαλούνται στοιχεία από παράλληλη βιβλιογραφία ως πιθανές εξηγήσεις:

  • Οι πρεβιοτικές ιδιότητες των πρωτεϊνών αραβινογαλακτάνης που περιέχονται κατά 20% στο στιγμιαίο καφέ
  • Το χλωρογενικό οξύ, κάποιες φυτικές ίνες ακόμη και οι μελανοϊδίνες μπορεί να μεταβολίζονται επίσης από την εντερική μικροχλωρίδα

Τι αξίζει να κρατήσετε;

Τα βακτήρια του γένους Bifidobacterium είναι γνωστά για τα οφέλη υγείας που παρέχουν από την τακτικότητα της εντερικής λειτουργίας έως και την ομαλοποίηση συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή ακόμη την πρόληψη ή αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ότι  ο καφές μπορεί να ευνοήσει την εντερική μικροχλωρίδα με αυτό τον τρόπο είναι ένας άσσος στο μανίκι τη στιγμή που είναι ένα ευχάριστο ρόφημα και η δοσολογία δράσης (3 κούπες x 100mg καφεΐνης η καθεμιά) δεν ξεπερνά τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης (400mg καφεΐνης).

Οι πελάτες μας έχουν μάθει να ζουν με τη δυσκοιλιότητα, με τα φουσκώματα ίσως ακόμη και μικρούς αλλά «ανεκτούς» πόνους…

Δεν είναι λίγες οι φορές που, από ένα διαιτολογικό ιστορικό, καταλαβαίνουμε ότι οι πελάτες μας έχουν μάθει να ζουν με τη δυσκοιλιότητα, με τα φουσκώματα ίσως ακόμη και μικρούς αλλά «ανεκτούς» πόνους που οφείλονται σε αυτές τις καταστάσεις. Παρέχοντας καθημερινά διατροφικά εργαλεία -όπως είναι το νερό, οι φυτικές ίνες, η δραστηριότητα και ο καφές ενδεχομένως, βάσει της παρούσας έρευνας- με στόχο την πεπτική υγεία, βελτιώνουμε και την αίσθηση ευεξίας και ποιότητας ζωής. Είναι εντυπωσιακό μερικές φορές πως αυτή η προσωπική αίσθηση ευεξίας μπορεί να τους ευχαριστεί περισσότερο και από τον δείκτη της ζυγαριάς!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jaquet M, Rochat I, Moulin J, Cavin C, Bibiloni R. Impact of coffee consumption on the gut microbiota: a human volunteer study. Int J Food Microbiol. 2009 Mar 31;130(2):117-21.

European Food Safety Authority (EFSA), Scientific Opinion in the Safety of caffeine, (2015) available at: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/4102.pdf

O’Callaghan A, van Sinderen D. Bifidobacteria and Their Role as Members of the Human Gut Microbiota. Frontiers in Microbiology. 2016;7:925.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.