Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση Κρέατος (κόκκινου ή λευκού): τι κινδύνους ενέχει;

04 Απριλίου 2023
5535 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalosi kokkinou kreatos

Photo source: www.canva.com

Τα τελευταία χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλοί εθνικοί φορείς συνέστησαν τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος βασιζόμενοι σε στοιχεία που τα συνδέουν το με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενώ η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κρέατος και του κινδύνου καρκίνου έχει μελετηθεί διεξοδικά, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος, ιδιαίτερα του κρέατος πουλερικών και κοινών παθήσεων (εξαιρουμένου του καρκίνου), ιδιαίτερα από προοπτικές μελέτες.

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Σε πρόσφατη μελέτη εξετάστηκαν οι συσχετίσεις της πρόσληψης κρέατος με τον κίνδυνο για 25 κοινές παθήσεις (εκτός από τον καρκίνο). Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 474.998 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη UK Biobank τα έτη 2006-2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017 (μέσος όρος παρακολούθησης τα 8 έτη). Μελετήθηκαν οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη κρέατος κατά την έναρξη και τα δεδομένα εισαγωγών στο νοσοκομείο αλλά και θνησιμότητας. Για ένα μεγάλο μέρος του δείγματος, οι διατροφικές προσλήψεις επαναξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό 24ωρο ερωτηματολόγιο.

Ποιά τα αποτελέσματα;

Στα πολυμεταβλητά μοντέλα παλινδρόμησης, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο, πνευμονία, εκκολπωματίτιδα, πολύποδες παχέος εντέρου, και διαβήτη αλλά με χαμηλότερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, εξαιτίας της υψηλότερης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Η υψηλότερη πρόσληψη κρέατος πουλερικών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρίτιδα και δωδεκαδακτυλίτιδα, εκκολπωματίτιδα και διαβήτη και σε χαμηλότερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.

Συμπερασματικά, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου, επεξεργασμένου κρέατος και κρέατος πουλερικών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για αρκετές κοινές παθήσεις. Ο υψηλότερος ΔΜΣ συμμετείχε κατά ένα σημαντικό ποσοστό των αυξημένων κινδύνων και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί εάν αυτές οι διαφορές στον κίνδυνο αντικατοπτρίζουν αιτιώδεις σχέσεις με την κατανάλωση κρέατος. Από την άλλη, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρέατος πουλερικών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων αλλά και των συστάσεων των διεθνών οργανισμών, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος στο ελάχιστο, ενώ η κατανάλωση κόκκινου αλλά και λευκού κρέατος να γίνεται με μέτρο και έχοντας ως βάση στη διατροφή τροφές φυτικής προέλευσης.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papier K, Fensom GK, Knuppel A, Appleby PN, Tong TYN, Schmidt JA, Travis RC, Key TJ, Perez-Cornago A. Meat consumption and risk of 25 common conditions: outcome-wide analyses in 475,000 men and women in the UK Biobank study. BMC Med. 2021 Mar 2;19(1):53. doi: 10.1186/s12916-021-01922-9.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.