Επιστημονικά Νέα

Πως σχετίζονται τα Συμπληρώματα Διατροφής με την εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας;

της Ζωής Κονιδάρη
13 Φεβρουαρίου 2023
10617 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
simpliromata diatrofis oxra kilida matia

Photo source: www.canva.com

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η βασικότερη αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά και η εξέλιξή της επιβραδύνεται μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής και κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική επίδραση του συνδυασμού βιταμινών (C και E), ψευδαργύρου και β-καροτενίου, καθώς και της λουτεϊνης και ζεαξανθίνης στην εξέλιξη της νόσου, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι αντικρουόμενα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αναλύσει την επίδραση ενός συνδυασμού καροτενοϊδών, βιταμινών και ω-3 λιπαρών οξέων στην εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Σχεδιασμός της μελέτης

Πρόκειται για μια προοπτική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 80 ασθενείς με μεσαίου βαθμού ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες (2:1) και λάμβαναν καθημερινά για 24 μήνες από 1 ταμπλέτα. Η ταμπλέτα για την μία ομάδα ήταν ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε ένα μείγμα από καροτενοϊδή, βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα και για την άλλη ομάδα ήταν το placebo, που ήταν πανομοιότυπο σε εμφάνιση με το συμπλήρωμα. Έγινε αξιολόγηση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μέσω ψηφιακής φωτογραφίας fundus και της διορθωμένης οπτικής οξύτητας. Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της μελέτης και έπειτα από 6, 12, 18 και 24 μήνες.

Ποιά ήταν τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 2,1% των συμμετεχόντων που έλαβαν το συμπλήρωμα και το 15,4% των συμμετεχόντων που έλαβαν το placebo παρουσίασαν επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στο τέλος της μελέτης (p=0.05, Fisher’s test), με το υπόλοιπο ποσοστό κάθε ομάδας είτε να παραμένει σε σταθερή κατάσταση ή να παρουσιάζει βελτίωση, σύμφωνα με το αμφιβληστροειδογράφημα. Επιπλέον, η οπτική οξύτητα (είτε κοντά είτε μακριά) βρέθηκε να συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μόνο όμως όταν αναλύθηκε σε συνδυασμό με το αμφιβληστροειδογράφημα. (p=0.04, Fisher’s test). Δεν προέκυψαν άλλα στατιστικά σημαντικά ευρήματα από τις υπόλοιπες αναλύσεις μεταξύ των 2 ομάδων.

Τι μας λένε τα αποτελέσματα;

Συμπερασματικά, με βάση τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνεται η αρχική υπόθεση ότι η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιλαμβάνουν ένα μείγμα από καροτενοϊδή, βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα ενδεχομένως να συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση ή ακόμα και στη βελτίωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Piatti, A. et al. (2020) ‘Effect of 2-year nutritional supplementation on progression of age-related macular degeneration’, European Journal of Ophthalmology, 30(2), pp. 376–381. doi: 10.1177/1120672119836007

 

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.