Blog

Διατροφικές Διαταραχές: Μέρος της δουλειάς μας!

της Όλγας Δέδε
14 Μαρτίου 2016
11823 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela pou skeftete koitazontas to piato tis

Photo source: www.bigstockphoto.com

"Είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που εκφράζει συνήθως συναισθηματικά προβλήματα. Εμφανίζεται σαν αντίδραση σε δύσκολες καταστάσεις, ανοίγοντας ένα μοναχικό δρόμο αντιμετώπισης των προβλημάτων με αντίκτυπο στην πρόσληψη τροφής."

Πηγή: www.keadd.grr

Τι συναισθήματα μπορεί να κρύβει ο κάθε άνθρωπος που μας επισκέπτεται με σκοπό να πάρει μια διατροφή; Πόσο τον επηρεάζει το βάρος του και τι τρόπους ανακαλύπτει για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Είμαστε έτοιμοι ως διαιτολόγοι να αναγωρίσουμε τις μικρές λεπτομέρειες που μας υποδηλώνουν ότι "εδώ υπάρχει πρόβλημα";


Διαβάστε επίσηςΠώς να βοηθήσετε τον πελάτη σας με διατροφικές διαταραχές [Δωρεάν EBOOK]


Ας δούμε ποιές περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών καλείται να αντιμετωπίσει ο διαιτολόγος.

  • Νευρική Ανορεξία
    Έχουμε ένα άτομο που δε νιώθει ικανοποιημένο ακόμα και με το χαμηλότερο φυσιολογικό βάρος, αυτό συμβαίνει γιατί έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του. Ανησυχεί και χρησιμοποιεί τεχνικές που βλάπτουν την υγεία του για να πετύχει το επιθυμητό γι'αυτο αποτέλεσμα. Σε μια γυναίκα μπορεί να αναγνωριστεί όταν δεν έχει 3 διαδοχικές φορές έμμηνο ρύση.
  • Νευρική Βουλιμία
    Είναι άτομα που εμφανίζουν υπερφαγικά επεισόδια και στην πορεία χρησιμοποιούν εκκαθαριστικές τεχνικές για να αποβάλλουν τις θερμίδες. Το βάρος τους επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία τους με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο. Για να θεωρηθεί κάποιο άτομο βουλιμικό πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 2 επεισόδια τη βδομάδα για 3 μήνες.
  • EDNOS
    Αναφέρεται στις διαταραχές που δεν πληρούν τα κριτήρια για να ανήκουν στις άλλες δύο κατηγορίες αλλά εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια λανθάνουσα διατροφική συμπεριφορά. Μπορεί το άτομο να έχει φυσιολογικό βάρος αλλά να το απέκτησε ή να το διατηρεί με ακραίες συμπεριφορές.

Κάθε διατροφική διαταραχή μπορεί να θεραπευτεί με διατροφική και ψυχολογική καθοδήγηση. Χρειάζεται όμως, την απαραίτητη γνώση για την αναγνωρισή και τη διαχειρισή τους!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος