Συνέδρια

2ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Κλινικής Διατροφής

12 Σεπτεμβρίου 2016
17190 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
2ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Κλινικής Διατροφής

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής, σας προσκαλούν στο 2ο Συμπόσιο Ειδικών Κλινικής Διατροφής το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γ.Ν.Θ «Παπαγεωργίου», στο κεντρικό αμφιθέατρο.

medNutrition Live Streaming

Αλάτι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στην αρχαία Ρώμη το αλάτι λειτουργούσε ως νόμισμα και η ανταλλακτική του αξία ίσχυε και σε πολλές άλλες περιοχές και περιόδους. Από τότε βέβαια πολλά έχουν αλλάξει, όμως, παραμένει ένα προϊόν που το χρησιμοποιούμε καθημερινά στο φαγητό, τόσο σαν ενισχυτικό γεύσης, όσο και σαν συντηρητικό.

Το αλάτι ως γνωστόν αποτελείται από νάτριο (Na) και χλώριο (Cl). Το νάτριο, εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα. Eίναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, για να κρατά σε ισορροπία το νερό στο σώμα μας, αλλά και για να βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο οργανισμός μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου για να είναι υγιής.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, αυξάνει την ποσότητα του νατρίου στο σώμα και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση από μελέτες και από επιδημιολογικά δεδομένα σε διάφορους πληθυσμούς, ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου αύξησης της αρτηριακής πίεσης τόσο σε άτομα με υπέρταση όσο και σε εκείνα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επιπρόσθετα είναι πιθανό να σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Όλα τα παραπάνω κατέστησαν αναγκαία τη διεξαγωγή συμποσίου σχετικά με την αναγκαιότητα της μείωσης στην πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή.

Συμπόσιο

To συμπόσιο θα εστιάσει σε 3 βασικούς άξονες:

  • Αλάτι, υπέρταση και χρόνια νοσήματα
  • Διατροφή, τρόπος ζωής και αρτηριακή πίεση
  • Τρόφιμα, μαγειρική και γεύση

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και τροφίμων, θα συμμετέχουν στη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της μείωσης στην πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται:

  • Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc. Ιατρός-κλινικός διαιτολόγος
  • Κόκκαλη Αναστασία. Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
    Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης ‘Η Αναγέννηση’
  • Κουλούσιος Κωνσταντίνος, Ειδικός Νεφρολόγος, Υπ.Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Κουρούπης Νικόλαος. Αρχιμάγειρας, Μέλος της Λέσχης, Αρχιμαγείρων Ελλάδας
  • ​Μαράκης Γεώργιος, PhD. Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, ΕΦΕΤ
  • Ναούμη Ανθή – Ισμήνη, MSc. ∆ιαιτολόγος-∆ιατροφολόγος MSc στη ∆ιατροφή Αθλητών και Αθλουμένων
  • Παξιμαδάς Χρήστος, Msc. Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,

Και «Διατροφή του Ανθρώπου, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές»

  • Παπασπανός Νικόλαος. Κλινικός Διαιτολόγος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ειδικός Γραμματέας Οργανωτικού ΠΣΔΔ
  • Ρίσβας Γρηγόρης, PhD. Πρόεδρος ΠΣΔΔ. Placement Coordinator BSc Dietetics. Programme Leader MSc Advanced Dietetic Practice
    Τμήμα ∆ιαιτολογίας, Μητροπολιτικό Κολλέγιο
  • Σιαλβέρα Θεοδώρα – Ειρήνη (Ντορίνα), PhD. Κλινικός ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος. Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και ∆ιατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2o symposio omadas eidikon klinikis diatrofis forma egrafhs

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων- Διατροφολόγων
210 69 84 400
698 4031671
info@hda.gr
grammateia@hda.gr