Ομιλίες

Γήρανση και Διαβήτης. Πώς να εκπαιδεύσετε και να διαχειριστείτε τους πελάτες σας;

από τη Μέρσυ Κούσκου
27 Οκτωβρίου 2016
7683 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ilikiwmeni me mixanima insoulinis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το 4ο Combo International Endocrinology Course, με θέμα: «Ageing & Anti-ageing Endocrinology», διοργανώθηκε στις 6-8 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Eden στην Ανάβυσσο και μεταδόθηκε μέσω Live Streaming από το medNutrition.

Ο κλινικός διαιτολόγος και ομιλητής Χάρης Δημοσθενόπουλος παρουσίασε το θέμα «Aging Diabetics» ή αλλιώς «Γήρανση και Διαβήτης». Στην ομιλία του αναλύθηκε η σημασία και οι μέθοδοι της διατροφικής εκπαίδευσης και της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) στα ηλικιωμένα άτομα, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαιτολογική παρέμβαση.

Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού και παχυσαρκίας

Εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης ηλικιωμένων

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι κατά τη διατροφική αξιολόγηση πρέπει να λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιστορικό που να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επίσης είναι βασικό να εξεταστούν οι παράγοντες της υποθρεψίας, της κατάθλιψης και της γνωστικής δυσλειτουργίας και να αξιολογηθεί η διατροφική τους κατάσταση καθώς και η γαστρεντερική τους λειτουργία.

Οι ηλικιωμένοι με ΣΔ είναι πιο πιθανό να πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλες χρόνιες παθήσεις που επίσης επηρεάζουν τις ανάγκες της διατροφής τους.

ΜΝΑ

Το ΜΝΑ είναι ένα έγκυρο εργαλείο αξιολόγησης ειδικά σχεδιασμένο για άτομα άνω των 65 ετών που υποσιτίζονται ή βρίσκονται σε κίνδυνο υποθρεψίας, το οποίο καθορίζει την αναγκαιότητα της διατροφικής υποστήριξης τους (ΜΝΤ). Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται τη βοήθεια του διαιτολόγου ο οποίος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της τρίτης ηλικίας, οφείλει να προωθήσει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να δώσει έμφαση στις κατάλληλες μερίδες των τροφίμων που είναι πυκνά θερμιδικά έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του βάρους και φυσικά, της υγείας.

ΜΝΤ

Το ΜΝΤ βασίζεται στη γευστική ικανοποίηση από το φαγητό εστιάζοντας στην ένταξη των φρούτων και λαχανικών και των προϊόντων ολικής άλεσης στη διατροφή, σε συνδυασμό με την παροχή πρακτικών συμβουλών. Η εκπαίδευση των ατόμων με ΣΔ που λαμβάνουν ινσουλίνη χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, σχετικά με τη συχνότητα και τη σύσταση των γευμάτων. Οι ηλικιωμένοι με ΣΔ χρειάζονται επιπλέον εκπαίδευση για τον έλεγχο του μεταβολισμού τους, ο οποίος ενισχύεται σημαντικά από μια επιπρόσθετη διατροφική εκπαίδευση. Έτσι, μειώνεται τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνησιμότητα που σχετίζονται με τον ΣΔ.

Γήρανση και σαρκοπενία

Στη συνέχεια της ομιλίας, αναλύεται από τον κ. Δημοσθενόπουλο το θέμα της σαρκοπενίας που συνοδεύει τη γήρανση, οι επιπτώσεις της και η αντιμετώπισή της, που συχνά περιλαμβάνει τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Αμέσως μετά, περιγράφονται οι διατροφικές προκλήσεις για τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής όταν συνυπάρχει ο ΣΔ και αναφέρονται οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία.

Oι βασικοί στόχοι του διατολόγου αφορούν την προώθηση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και τον εντοπισμό της πιθανής κακής θρέψης του ατόμου

Διατροφικές συστάσεις στους ηλικιωμένους

Έπειτα, παρουσιάζονται οι διατροφικές συστάσεις για τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς και οι αναγκαίοι περιορισμοί. Επιπλέον, θίγεται η σημασία των ενδιάμεσων γευμάτων και προβάλλεται μια λίστα με κάποιες επιλογές για σνακ. Επίσης προτείνονται κάποια γεύματα που θα ήταν καλό να καταναλωθούν πριν απο την άσκηση, καθώς και συμβουλές επιλογών κατά τις εξόδους.

Ηλικιωμένοι και απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά

Στην ομιλία γίνονται αναφορές σε ερευνητικά αποτελέσματα που βοηθούν τη διαιτολογική αντιμετώπιση ηλικιωμένων ατόμων με ΣΔ. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μετατροπές στη διατροφή δεν είναι αρκετές και επομένως προτείνονται επιπλέον παρεμβάσεις. Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν, αυξάνονται οι απαιτήσεις τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και έτσι είναι συχνό το φαινόμενο της έλλειψής τους. Αν η έλλειψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διατροφικά, προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Καλό είναι όλοι οι ηλικιωμένοι, ανεξαιρέτως, να λαμβάνουν συμπληρώματα Ca.

Η ομιλία κλείνει με την προβολή συγκεντρωμένων των στόχων ενός διαιτολόγου που παρακολουθεί έναν ηλικιωμένο και τονίζεται η αναγκαιότητα της συνεργασίας πολλών επιστημόνων υγείας για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.