Επιστημονικά Νέα

Επίπτωση Νευρικής Ανορεξίας στις Γυναίκες

της Μαρίας Μπίσια
19 Φεβρουαρίου 2024
1389 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
epiptosi nevrikis anoreksias stis gynaikes

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η νευρική ανορεξία (ΝΑ) ορίζεται ως μια ψυχιατρική -και όχι όπως πολλοί πιστεύουν διατροφική- διαταραχή που εκδηλώνεται και σε σωματικά και σε ψυχολογικά συμπτώματα. Η ασθένεια αυτή είναι γνωστό ότι επηρεάζει κυρίως το γυναικείο φύλο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα άτομο του αντίθετου φύλου δεν μπορεί να νοσήσει. Αντιρρήσεις υπάρχουν σχετικά με τον επιπολασμό της ασθένειας ανά τα χρόνια. Αν και από μια σχετική μετα-ανάλυση, έδειξε μια αύξηση των περιστατικών στην δεκαετία του 70 και ύστερα σταθεροποίηση, γίνεται λόγος ότι δεν είναι αξιόπιστη καθώς τα νεότερα δεδομένα δείχνουν μια ανοδική πορεία.

Τα ακαθόριστα δεδομένα μπορεί να οφείλονται στην εξέλιξη και στις περισσότερες γνώσεις πάνω στο θέμα και άρα να αναγνωρίζονται. Επίσης, πλέον υπάρχουν διαφορετικοί φορείς με διαφορετικά κριτήρια ένταξης και για να δικαιολογεί ένα ποσοστό της μεταβλητότητας αυτής.

Σκοπός

Ο σκοπός της ανασκόπησης είναι λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να βγει τελικό πόρισμα ως προς την επίπτωση της ΝΑ.

Μέθοδος

Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε ξεκινούσε από τα τέλη του 1980 εώς και το 2019 και οι μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν PubMed, Scopus, Web of Science και Embase.
Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν αφορούσαν αρχικά νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές κλινικές που νοσηλεύανε γενικό πληθυσμό, και ανέφεραν την ΝΑ ως την κύρια διάγνωση. Μελέτες που περιέγραφαν με λεπτομέρεια τον τρόπο αξιολόγησης της επίπτωσης.

Εξαιρέθηκαν μελέτες όπου συμπεριλάμβανε και άλλου είδους διατροφικής διαταραχής ή σε υπήρχε ξεκάθαρη διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Από τις βάσεις δεδομένων συγκεντρώθηκαν 918 άρθρα που μόλις τα 31 πληρούσαν τις προϋποθέσεις να συμπεριληφθούν στην μελέτη.

Αποτελέσματα

Η γενική επίπτωση ήταν από 0,5 έως και 318,9 ανά 100.000 γυναίκες και το ποσό διαφοροποιείται δραματικά όταν γίνεται αναφορά σε νεαρές γυναίκες που είναι 0,6 έως 37,1 ανά 100.000. Όσον αφορά τα νοσοκομείο η συχνότητα εμφάνισης κυμαίνεται από 0,5 έως 7,5 ανά 100.00 γυναίκες ενώ σε ιδιωτικές κλινικές που εξέταζαν μόνο νεαρού ηλικία γυναίκες, έως 30 ετών, το εύρος εμφάνισης είναι από 2,1 έως και 42,3 ανά 100.000 γυναίκες.

Ανά τα χρόνια

Δεν αποτελεί νέο εύρημα ότι η ΝΑ έχει εκθετική πορεία ανά τους καιρούς, αλλά μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός πως η ασθένεια αυτή γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό μόλις τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμη και στο ιατρικό προσωπικό δεν είναι πλήρως κατανοητή, λόγω της ιδιαιτερότητας που την διακατέχει.

Συζήτηση

Αν και αφορά μια ψυχιατρική πάθηση, η υποθρεψία του ασθενούς είναι το μέρος της ασθένειας που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένο κλινικό διαιτολόγο, καθώς συνήθως η ΝΑ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Στην πραγματικότητα, την πραγματική επίπτωση και για την σημερινή εποχή δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε απολυτά διότι υπάρχει έντονο στίγμα γύρω της, και άρα υπάρχει υποεκτίμηση. Σε μελέτες κοορτές τα ποσοστά κυμαίνονται από 120 έως 318,9 ανά 100.00 γυναίκες. Ένα ποσοστό πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα και πιο ανησυχητικό.

Ακόμη περισσότερο, όταν το ποσοστό καλύπτει μόνο τον Δυτικό κόσμο και αντίστοιχες έρευνες δεν έχουν -ακόμη- συμβεί στις υπόλοιπες άκρες της γης. Με την παγκοσμιοποίηση και την αστικοποίηση η κουλτούρα της Δυτικής κοινωνίας έχει πλέον ριζώσει και στους υπόλοιπους πολιτισμούς και ασθένειες όπως την συγκεκριμένη να εμφανίζεται στα αντίστοιχα μέρη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Martínez-González L, Fernández-Villa T, Molina AJ, Delgado-Rodríguez M, Martín V. Incidence of Anorexia Nervosa in Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 28;17(11):3824. doi: 10.3390/ijerph17113824. PMID: 32481615; PMCID: PMC7312606.

Μαρία Μπίσια
Μαρία Μπίσια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος