Επιστημονικά Νέα

Περιοριστική διατροφή τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές: Είναι απαραίτητο;

22 Οκτωβρίου 2019
6783 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
perioristiki-diatrofi-savvatokyriaka-diakopes

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος μόλις το 17-23% επιτυγχάνουν στη διατήρηση της απώλειας

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μελέτες που υλοποιούνται σε αρκετές χώρες που σκοπό έχουν να διερευνήσουν τα πρότυπα κ τη συμπεριφορά των ατόμων που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους.

Πώς σχεδιάστηκε σχετική μελέτη;

Συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, η μελέτη περιλαμβάνει άτομα που έχουν χάσει επιτυχώς τουλάχιστον πέντε κιλά βάρους και έχουν διατηρήσει το αποτέλεσμα αυτό για τουλάχιστον ένα χρόνο. Στη μελέτη αυτή σκοπός είναι να διερευνηθούν τα κοινωνικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των ατόμων που έχασαν βάρος και το πως αυτά σχετίζονται με τη διατήρηση της απώλειας. Μία από τις εξεταζόμενες συμπεριφορές είναι η αυστηρή προσοχή της διατροφής κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους γιορτών σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους η οποία δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μία δίαιτα περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (σε σχέση με τις καθημερινές/ εργάσιμες ημέρες) επηρεάζει τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Οι συμμετέχοντες (n = 108) από το πορτογαλικό μητρώο ελέγχου βάρους ανέφεραν αν είχαν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων σε σύγκριση με τις καθημερινές αλλά αντίστοιχα και για την περίοδο των διακοπών σε σύγκριση με τις εργάσιμες περιόδους. Το βάρος και το ύψος των συμμετεχόντων μετρήθηκαν κατά την ένταξη στο μητρώο αλλά και με την πάροδο ενός έτους. Μία μέγιστη διακύμανση της τάξεως του 3% θεωρήθηκε αποδεκτή ώστε να χαρακτηρίζετε το βάρος διατηρητέο.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

Το γενικό επίπεδο αυστηρότητας της δίαιτας τα Σαββατοκύριακα έναντι των καθημερινών (r = - 0,28, p <0,01) και των αργιών έναντι των (r = -0.33, p <0.001) προέβλεπε την αλλαγή του βάρους στην πάροδο ενός έτους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είναι λιγότερο αυστηροί τα Σαββατοκύριακα (OR = 0,34, 95% CI: 0,15-0,81) ήταν πιο πιθανό να μην ανακτήσουν βάρος σε σύγκριση με όσους δήλωσαν ότι είναι πιο αυστηροί τα Σαββατοκύριακα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα σχετικά με τη διάρκεια των αργιών έναντι των εργάσιμων περιόδων (OR = 0,47, 95% CI: 0,20-1,09) βρέθηκαν μη σημαντικά.

Συμπερασματικά

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι η υιοθέτηση μιας λιγότερο αυστηρής διατροφής κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, σε σύγκριση με τις καθημερινές ημέρες, ήταν μια στρατηγική/ συμπεριφορά που σχετίστηκε με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους στο δείγμα της μελέτης. Επομένως, η αυστηρή εφαρμογή ενός περιοριστικού διατροφικού προγράμματος μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που έχουν επιτυχώς απωλέσει βάρος στο παρελθόν.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jorge R, Santos I, Teixeira VH, Teixeira PJ, Does diet strictness level during weekends and holiday periods influence 1-year follow-up weight loss maintenance? Evidence from the Portuguese Weight Control Registry. Nutrition Journal (2019) 18:3

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.