Εργασία

5 βήματα για την επιλογή POS για διαιτολόγους

16 Μαΐου 2017
13725 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pws na epileksete POS gia diaitologo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: e-forologia.gr

Είναι γεγονός πως ο αριθμός των τερματικών αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) στην χώρα μας αυξάνεται συνεχώς με αμείωτο ρυθμό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένα περίπου 360 χιλιάδες τερματικά ενώ έως τα τέλη του 2017 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει στις 420 χιλιάδες συσκευές.

Πλέον, σύμφωνα με με τις διατάξεις του Ν.4446/2016 ένας από τους κλάδους των επαγγελμάτων που υποχρεούνται, εντός τριών μηνών, να εγκαταστήσουν POS είναι και αυτός των διαιτολόγων. Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές τερματικών POS, ώστε να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Πρώτου όμως προβείτε στην επιλογή της αντίστοιχης συσκευής θα ήταν καλό να απαντήσουμε σε κάποιες βασικές ερωτήσεις που πιθανόν σας απασχολούν.

1. Ποιες είναι ανάγκες σας;

Αυτό που πρέπει αρχικά να αναρωτηθείτε είναι τι είδος τερματικού ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαθέσιμες κατηγορίες στην αγορά.

H πρώτη κατηγορία είναι η ενσύρματη. Στην κατηγορία αυτή το POS συνδέεται με καλώδιο με την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της επιχείρησης και από εκεί με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται. Όπως είναι κατανοητό το κύριο μειονέκτημά των τερματικών αυτών είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός γραφείου.

Δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα ασύρματα τερματικά. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν είτε το WiFi της επιχείρησης είτε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όπου απαιτείται και μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας και κάρτα SIM.

Τρίτη επιλογή αποτελεί υπηρεσία FreePOS στην οποία δεν απαιτείται συσκευή POS και γίνεται δυνατή η χρέωση καρτών χωρίς τη χρήση τερματικών αποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Τέλος, μια ακόμη επιλογή αποτελούν και τα mobile POS (mPOS), δηλαδή φορητά τερματικά, τα οποία συνδέονται με ένα smartphone ή ένα tablet μέσω μίας ειδικής εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη στο tablet ή στο smartphone αντίστοιχα.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως αν περιορίζεστε στο χώρο του γραφείο σας θα κινηθείτε στην πρώτη επιλογή ενώ αν για παράδειγμα βλέπετε και εξωτερικά ραντεβού ίσως πρέπει να στραφείτε στις επόμενες επιλογές.

2. Να επιλέξετε ενοίκιο ή αγορά τερματικού (POS);

Το κόστος για την απόκτηση ενός τερματικού ποικίλει ανάλογα με το είδος της συσκευής που θα επιλέξετε. Οι ενσύρματες συσκευές είναι συνήθως αρκετά φθηνότερες από τις ασύρματες και τις φορητές. Επιπλέον, υπάρχει τόσο η δυνατότητα αγοράς όσο και η δυνατότητα μηνιαίας ενοικίασης. Πέραν όμως από τα παραπάνω κόστη, αρκετές συσκευές συνοδεύονται και από μία μηνιαία συνδρομή, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τη συντήρησης του POS.

Τέλος, ένα επιπλέον κόστος αποτελεί η προμήθεια επί των συναλλαγών που παρακρατεί τράπεζα. Η προμήθεια είναι ανάλογη της συμφωνίας που κάνει η επιχείρηση με την τράπεζα που χρησιμοποιεί. Για το λόγο αυτό, ζητείστε να σας ενημερώσουν αναλυτικά για όλα τα κόστη που συνοδεύουν το POS.

Από τα παραπάνω λοιπόν γίνεται φανερό πως η επιλογή της τράπεζας που θα χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος χρειάζεται αρκετή προσοχή.

3. Ζητήστε πάντα γραπτή ή ηλεκτρονική προσφορά

Για τη δική σας ασφάλεια και για να εξασφαλίσετε ότι το κόστος απόκτησης, συνδρομής αλλά και προμήθειας επί των συναλλαγών είναι αυτό το οποίο έχετε συμφωνήσει, ζητήστε πάντα να σας αποσταλεί γραπτή ή ηλεκτρονική προσφορά.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε αναλυτικά την προσφορά και ζητήστε επεξηγηματικές πληροφορίες πάνω σε θέματα τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα και πλήρως κατανοητά. Αν κρίνεται απαραίτητο, ζητήστε και τη βοήθεια ενός ειδικού.

4. Ποια POS είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην αγορά;

Παρακάτω θα βρείτε τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στην αγορά ώστε να επιλέξετε το POS που σας ταιριάζει.

5. Αναζητήστε ειδικά πακέτα και προσφορές

Κλείνοντας, θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθεί πως πολλές φορές οι τράπεζες σε συνεργασία με συλλόγους δημιουργούν ειδικά πακέτα σε κόστος αγοράς POS αλλά και προμήθειας. Άρα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους επίσημους φορείς των διαιτολόγων ώστε να σας ενημερώσουν για τυχόν υπάρχουσα συμφωνία.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.