Επιστημονικά Νέα

Τι καινούριο φέρνουν οι νέες διατροφικές συστάσεις για τις ΗΠΑ

11 Ιανουαρίου 2016
16179 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
USA plate

Αυτό που θα παρατηρήσετε για πρώτη φορά σχετικά με τις νέες συστάσεις που εκδόθηκαν για τις ΗΠΑ, είναι ότι προβλέπουν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο επαγγελματιών υγείας όσο και εκείνων που συνδράμουν σε πολιτικές προαγωγής υγείας, για ένα πενταετές χρονικό διάστημα (2015-2020) - μέχρι σήμερα είχαν ετήσια ισχύ. Η ουσία είναι όμως ότι τίποτε ιδαίτερα καινούριο έρχεται να συνταράξει το κεντρικό άξονα διατροφικών οδηγιών που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Οι συστάσεις για τα θρεπτικά συστατικά μεμονωμένα παραμένουν ίδιες (ίσως με ελάχιστες διαφοροποιήσεις) ενώ το αξιοσημείωτο που αλλάζει θεμελιωδώς θα έλεγα τη προσέγγιση των αμερικάνικων συστάσεων είναι η έμφαση που δίνει στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου διατροφικού σχήματος που συνδέεται με την καλή υγεία σε πολλά επίπεδα.

Υγιεινό διατροφικό πρότυπο

Ενώ είναι γνωστό ότι κανένας δεν καταναλώνει μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά αλλά ολόκληρα τρόφιμα σε συνδυασμούς - μέχρι σήμερα οι συστάσεις επέμεναν να υποδεικνύουν όρια επαρκούς πρόσληψης για μικρο- και μάκρο- θρεπτικά συστατικά. Τα ευρήματα όμως, από την αξιοποίηση της ερευνητικής μεθοδολογίας για την ανίχνευση διατροφικών προτύπων, επέτρεψαν όπως φαίνεται στις νέες συστάσεις να παρέχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να στρέψουν την διατροφική συμπεριφορά σε πιο υγιεινά διατροφικά σχήματα όπως η μεσογειακού τύπου διατροφή ή το χορτοφαγικό πρότυπο. Είναι εφανής η βαρύτητα που δίνεται στο τρόφιμο και όχι στο θρεπτικό συστατικό: θα δείτε για παράδειγμα να γίνεται αναφορά σε ολόκληρες ομάδες τροφίμων και τη συχνότητα που αυτές συστήνεται να καταναλώνονται, θα δείτε για θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως πχ οι φυτικές ίνες, να δίνεται συγκεκριμένος πίνακας με τα τρόφιμα που το περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση αντί απλά ένα νούμερο που πρέπει να καλύψει κανείς με την πρόσληψή τους. Υπάρχουν τέλος, και συστάσεις που συμπληρώνουν έναν γενικότερο οδηγό υγιεινού τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

Και ενώ όλοι ίσως περιμέναμε να δούμε αλλαγές στις συστάσεις για τα θρεπτικά συστατικά, αυτές είναι ελάχιστες και θα τις βρείτε στο παράρτημα των συστάσεων. Για παράδειγμα, τίποτα δεν αλλάζει για τα πολυσυζητημένα τον τελευταίο χρόνο κορεσμένα λιπαρά ή τα απλά σάκχαρα που συνεχίζουν να αναλογούν σε λιγότερο από 10% της ενέργειας που προσλαμβάνει κάποιος ημερησίως. Σημαντική προσθήκη σε αυτό τον οδηγό είναι η κατανάλωση καφεΐνης όχι ως σύσταση αλλά ως αξιοσημείωτο προς συζήτηση για την οποία αναγνωρίζονται ευεργετικά οφέλη εφόσον πάντα είναι ενσωματώνεται σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Σας παραθέτω κάποια στοιχεία επιγραμματικά για ενήλικες άνδρες και γυναίκες (μη εγκυμονούσες ή θηλάζουσες):

  • προστιθέμενα απλά σάκχαρα: <10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας
  • κορεσμένα λιπαρά οξέα: <10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας
  • νάτριο: <2300mg ημερησίως
  • φυτικές ίνες: 25 - 30g ημερησίως
  • αλκοόλ: έως 1 ποτήρι για τις γυναίκες και έως 2 ποτήρια για τους άνδρες (κάποιος που δεν πίνει, δεν συστήνεται να ξεκινήσει να καταναλώνει αλοκοόλ)
  • καφεΐνη: υιοθετούνται τα γνωστά και από την EFSA όρια ασφαλούς πρόσληψής της έως 400mg ημερησίως

Για παραπάνω λεπτομέρειες για να έχετε την πλήρη εικόνα των συστάσεων και να τις προσαρμόσετε στην καθημερινή σας πρακτική μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτές κλικάροντας παρακάτω. 

Διαβάστε τις συστάσεις

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.