Επιστημονικά Νέα

Φυστίκια Αιγίνης ως σνακ: Επίδραση στη συνολική πρόσληψη ενέργειας και τον κορεσμό

της Ευσταθίας Παπαδά
28 Οκτωβρίου 2019
165318 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fysti-kia-aigi-nis-snak

Photo source: www.pixabay.com

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συγκαταλέγονται παγκοσμίως μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, οι υγιεινές και θρεπτικές διατροφικές επιλογές, η ελεγχόμενη πρόσληψη ενέργειας και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν τον πυρήνα των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι τα ενδιάμεσα snacks μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, οι συστάσεις για την ένταξη υγιεινών snacks στη διατροφή είναι απαραίτητες. Οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής κι έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ένα πλήθος οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ενέργεια δε συμβάλλουν στην πρόσληψη βάρους, αλλά φαίνεται να συσχετίζονται αντίστροφα με την παχυσαρκία και την πρόσληψη βάρους. Πολλά είδη ξηρών καρπών έχουν αξιολογηθεί σχετικά με την επίδρασή τους στον κορεσμό και την ενεργειακή πρόσληψη, ωστόσο τα φυστίκια τύπου Αιγίνης δεν είχαν αξιολογηθεί ακόμα.

Για το λόγο αυτό πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης φυστικιών ως ένα απογευματινό σνακ στον κορεσμό, την αυτοδηλούμενη πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, το σωματικό βάρος και τη σύσταση του σώματος.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη πιλοτική μελέτη με δύο παράλληλες ομάδες των 30 υγιών γυναικών σε ένα ελεύθερο περιβάλλον. Για τέσσερις εβδομάδες, οι ομάδες έλαβαν την οδηγίες να καταναλώσουν είτε 56g φυστικιών είτε 56g μπισκότων με το ίδιο ενεργειακό και πρωτεϊνικό περιεχόμενο ως απογευματινό σνακ. Αξιολογήθηκαν η βραδινή ενεργειακή προσλήψη, οι μεταβολές στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας κι επιλεγμένων θρεπτικών συστατικών. Οι οπτικές αναλογικές κλίμακες χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν την πείνα, τον κορεσμό και την επιθυμία για φαγητό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το αίσθημα του κορεσμού δε διέφερε μεταξύ των ομάδων, όπως εκτιμήθηκε με τη βραδινή ενεργειακή πρόσληψη ή με τις οπτικές αναλογικές κλίμακες. Η κατανάλωση φυστικιών ή μπισκότων δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος. Ωστόσο, η πρόσληψη θειαμίνης, βιταμίνης Β6, χαλκού και καλίου ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα που κατανάλωνε φυστίκια.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η κατανάλωση φυστικιών ή μπισκότων ως απογευματινό σνακ δε φαίνεται να επιδρά σημαντικά στο σωματικό βάρος και το αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, η επιλογή των φυστικιών ως ενδιάμεσο σνακ βελτιώνει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών καθιστώντας τα μία πιο υγιεινή επιλογή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carughi A et al. A Randomized Controlled Pilot Study to Assess Effects of a Daily Pistachio (Pistacia Vera) Afternoon Snack on Next-Meal Energy Intake, Satiety, and Anthropometry in French Women. Nutrients 2019, 11, 767; doi:10.3390/nu11040767

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ