Ομιλίες

Διατροφική αντιμετώπιση ασθενούς με στομία (σύνδρομο βραχέος εντέρου)

05 Απριλίου 2023
25335 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
syndromo vraxews enterou kai stomies

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, λόγω της δυτικοποίησης του τρόπου ζωής, οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου οι οποίοι θα καταλήξουν σε χειρουργική επέμβαση αυξάνονται και όλα δείχνουν πως το χειρουργείο αποτελεί όπλο το οποίο ακόμη δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη φαρέτρα της αντιμετώπισης των ΙΦΝΕ. Παράλληλα με την αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων αυξάνεται και ο αριθμός των στομιών. Ο ρόλος του επαγγελματία διαιτολόγου στη διατροφική διαχείρηση των ασθενών αυτών είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της νόσου μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ποια είναι η διατροφική προσέγγιση των ασθενών με στομίες;

Οι συστάσεις διατροφής για τους ασθενείς με στομία εξαρτώνται άμεσα από το είδος της στομίας.

Απλές στομίες, τι να προσέξετε;

Στις απλές στομίες θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν

● αέρια

● δυσοσμία

● διάρροια ή δυσκοιλιότητα

καθώς αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς και τα οποία σχετίζονατι άμεσα με τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονατι στο διαιτολόγιο του ασθενούς.

Ποιες είναι όμως οι τροφές οι οποίες σχετίζονται με τα συμπτώματα αυτά;

Μπορείτε να τις δείτε στον πίνακα που ακολουθεί:

Απόφραξη στομίας Δυσοσμία Διάρροια Παραγωγή αερίων
Φλούδα μήλου Σπαράγγια Αλκοολούχα ροφήματα Αλκοολούχα ροφήματα
Ωμό λάχανο Ψητά φασόλια Προϊόντα ολικής άλεσης Ανθρακούχα ροφήματα
Σέλινο Μπρόκολο Μαγειρεμένο λάχανο Φασόλια 
Κινέζικο λάχανο Λάχανο Φρέσκα φρούτα Σόγια
Καλαμπόκι Ιχθυέλαιο Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Λάχανο
Καρύδια Αυγά Γάλα Κουνουπίδι
Αποξηραμένα φρούτα Ψάρι Δαμάσκηνα Αγγούρι
Μανιτάρια Σκόρδο Χυμός μήλου και δαμάσκηνου Λαχανικά
Πορτοκάλια Κρεμμύδι Σταφίδες Τσίχλες
Ξηροί καρποί Φυστικοβούτυρο Ωμά λαχανικά Ξηροί καρποί
Ανανάς Κάποιες βιταμίνες Μπαχαρικά Κρεμμύδια
Ποπ - κορν Σκληρά τυριά  - Ραπανάκια
Φρούτα με φλούδα - σπόρους -  -  -

Απο την άλλη, όπως θα δείτε στον επόμενο πίνακα υπάρχουν τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν στον κατευνασμό των συμπτωμάτων αυτών στους ασθενέις με στομία.

Ανακούφιση δυσκοιλιότητας Έλεγχος της δυσοσμίας Έλεγχος της διάρροιας
Ζεστός καφές Χυμός Κράνμπερι Άγουρες μπανάνες
Μαγειρεμένα Φρούτα Χυμός πορτοκάλι Βρασμένο ρύζι
Μαγειρεμένα Λαχανικά Μαϊντανός Φυστικοβούτυρο
Φρέσκα φρούτα Χυμός τομάτας Toast
Χυμοί Γιαούρτι Λευκό ψωμί
Νερό Λάδι Μέντας Πατάτες
Ήπια καθαρτικά - Ζυμαρικά
- - Κράκερς
- - Ζελεδάκια

Πέραν των παραπάνω ως γενικότερες συστάσεις θα πρέπει οι ασθενείς να ακολουθούν:

  • Ισορροπημένη δίαιτα όσον αφορά τις βιταμίνες, τους ηλεκτρολύτες και τις θερμίδες
  • Δίαιτα χωρίς υπόλειμμα άμεσα μετεγχειρητικά (4-6 εβδ.)
  • Εισαγωγή ενός νέου τροφίμου κάθε φορά
  • Κατανάλωση γευμάτων σε σταθερά χρονικά διαστήματα
  • Καλή μάσηση της τροφής

Τι ισχύει στους ασθενείς με βραχύ έντερο;

Τι ονομάζουμε βραχύ έντερο;

Μιλώντας για βραχύ έντερο εννοούμε πως το έντερο δεν έχει το ελάχιστο απαιτούμενο μήκος ώστε να γίνεται ικανοποιητικά η απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.

Χορήγηση υγρών σε ασθενείς με βραχύ έντερο

Ένα από τα ζητήματα στη διαχείριση των ασθενών με βραχύ έντερο είναι η ποσότητα των υγρών που πρέπει να χορηγείτε στους ασθενείς αυτούς. Δεδομένου του γεγονότος πώς οι ασθενείς με βραχύ έντερο έχουν μεγάλες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών λόγω στομιών υψηλής παροχής που συνήθως έχουν.

Ποιο είναι το κυριότερο λάθος στην περίπτωση αυτή;

Η σύσταση στους ασθενείς με σύνδρομο βραχέως εντέρου να καταναλώνουν υγρά κατά βούληση, ανάλογα με το αίσθημα της δίψας, επιτείνει την αφυδάτωση.

Ποια είναι η λύση;

Η συνιστώμενη λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η χορήγηση νερού και ηλεκτρολυτών, η οποία μειώνει τις απώλειες και αυξάνει την απορρόφηση υγρών.

Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ισορροπία των υγρών στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να γίνεται καταγραφή των υποβαλλόμενων και προσλαμβανόμενων υγρών (ισοζυγίου των υγρών) και μέτρηση του νατρίου των ούρων.

Συμπέρασμα

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πώς τόσο στην περίπτωση του βραχέως εντέρου όσο και στην περίπτωση των στομιών, που συχνά συνυπάρχουν, ο ρόλος του διαιτολόγου είναι καθοριστικός για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την ανάρρωση των ασθενών.

Δείτε περισσότερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου Ιωάννη, Γενικό Χειρούργο, Λέκτορα του παν/μιου Αθηνών στο βίντεο που ακολουθεί.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.