Εισαγωγή
Η PlanetaryHealthDiet (PHD) είναι σχεδιασμένη για να προάγει την ανθρώπινη υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Σκοπός της μελέτης
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει αν η συμμόρφωση με την PlanetaryHealthDietIndex (PHDI) συσχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα στον πληθυσμό Αφροαμερικανών γυναικών στις ΗΠΑ.
Μέθοδος
Η διατροφή αξιολογήθηκε μέσω επαναλαμβανόμενων ερωτηματολογίων, ενώ δημιουργήθηκε βαθμολογία PHDI για κάθε συμμετέχουσα. Οι αναλύσεις περιλάμβαναν πολυπαραγοντικά μοντέλα για τη συσχέτιση του PHDI με τη συνολική θνησιμότητα.
Συμμετέχοντες
Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 35.000 αφροαμερικανές γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διατροφικές Συνήθειες
Οι διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνονται στην Planetary Health Diet Index περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπριακαθώς και περιορισμό τροφίμων ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ζάχαρης και τροφών με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτή η διατροφική προσέγγιση σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα και παράλληλα υποστηρίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Αποτελέσματα
Οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη προσκόλληση στην PHD παρουσίασαν έως και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη προσκόλληση. Παρατηρήθηκαν επίσης μειώσεις σε συγκεκριμένες αιτίες θνησιμότητας (καρδιαγγειακά, λοιμώξεις κ.ά.).
Συμπεράσματα
Η υιοθέτηση της PlanetaryHealthDiet μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση της θνησιμότητας, ακόμη και σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν αυξημένο επιπολασμό χρόνιων νοσημάτων.