Επιστημονικά Νέα

Παρέμβαση Πρόληψης Αύξησης Βάρους κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

της Μαρίας Μπίσια
24 Ιανουαρίου 2024
1686 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
prolipsi tis ayksisis varous kata tin periodo ton diakopon ton xristougennon-

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς και ο επιπολασμός τη δεδομένη στιγμή είναι εξαιρετικά υψηλός άλλα και ο ρυθμός εξάπλωσης αντί να μειώνεται επίσης έχει ανοδική πορεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός κάθε χρονιά «βαραίνει» έως και 1 κιλό με την περίοδο των Χριστουγέννων να συμβαίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Γιατί να υπάρχει η αύξηση τα Χριστούγεννα;

Η αύξηση αυτή πιθανότητα εξηγείται από το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές γιορτινές μέρες όπου οι άνθρωποι θα μαζευτούν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ( παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Ήμερα Ευχαριστών). Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει έως και 6000 Θερμίδες, ποσό που αντιστοιχεί σε τρεις φορές από τη συνιστώμενη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, και σε κάποια άτομα έως και τέσσερις. Οι ποσότητες, το είδος των φαγητών – τείνουν να είναι πιο πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες - καθώς και οι επανωτές συγκεντρώσεις με οικογένεια και φίλους είναι υπαίτια της αύξησης του βάρους.

Μέθοδος

Οι συμμετέχοντες ήταν 272 ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος > 20 kg/m2.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις χωρίστηκαν σε τρεις συνιστώσες, αρχικά οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν για αυτοπαρακολούθηση του βάρος και ημερήσια καταγραφή του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η δεύτερη αφορούσε οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση του βάρους και η Τρίτη μια διατροφική εκπαίδευση σχετικά με τα ισοδύναμα σωματικής δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις θερμίδες που περιέχονται σε γιορτινά εδέσματα και ποτά, με στόχο την πρόληψη αύξησης του βάρους.

Στόχος

Ο κύριος στόχος είναι να μην έχει ληφθεί παραπάνω από 1 κιλό κατά την διάρκεια των εορτών.

Αποτελέσματα

Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν μια μικρή διαφορά στο βάρος και κατά επέκταση στον δείκτη μάζας σώματος, η διαφορά θεωρείται σημαντική. Η αυτοπαρακολούθηση και η συστηματική ζύγιση βοήθησε στην αποτροπή της αύξησης του βάρους κατά την διάρκεια των εορτών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mason F, Farley A, Pallan M, Sitch A, Easter C, Daley AJ. Effectiveness of a brief behavioural intervention to prevent weight gain over the Christmas holiday period: randomised controlled trial. BMJ. 2018 Dec 10;363:k4867. doi: 10.1136/bmj.k4867. PMID: 30530821; PMCID: PMC6287121.

Μαρία Μπίσια
Μαρία Μπίσια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος