Επιστημονικά Νέα

Έχει θέση η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με συμπτώματα διάρροιας;

της Ευσταθίας Παπαδά
21 Νοεμβρίου 2018
9399 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ginaika me pono stin koilia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) αποτελεί μία χρόνια, λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος με αδιευκρίνιστη αιτιολογία και μη αποτελεσματικές διαθέσιμες θεραπείες.

Εμφανίζεται στο 10-25% του ενήλικου πληθυσμού με τις γυναίκες να επηρεάζονται σε διπλάσια ποσοστά

Για την αντιμετώπισή του, η τροποποίηση της διατροφής αποτελεί την πρώτη γραμμή για τη θεραπεία του ΣΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες. Η συνήθης πρακτική περιλαμβάνει:

  • γενικές διατροφικές οδηγίες
  • ενώ ενθαρρύνει τους ασθενείς να αποφεύγουν τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPS: τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να μελετάται η επίδραση της διατροφής χαμηλής σε FODMAPS, δηλαδή χαμηλής σε ζυμωμένους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols, FODMAPs). Οι FODMAPs περιλαμβάνουν τη φρουκτόζη (π.χ. σε μήλα), τις φρουκτάνες (π.χ. σε σκόρδο και κρεμμύδι), τη λακτόζη (π.χ. στο γάλα) τις γαλακτάνες (π.χ. σε όσπρια) και τις πολυόλες (π.χ. σε μανιτάρια και γλυκαντικές ύλες). Οι υδατάνθρακες αυτοί δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο και όταν φτάνουν στο παχύ έντερο οδηγούν σε παραγωγή αερίων, διαταραγμένη εντερική κινητικότητα και διάρροια.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Ερευνητές από το Ιράν θέλησαν να διερευνήσουν την επίδραση της διατροφής χαμηλής σε FODMAPs σε σύγκριση με τις γενικές διατροφικές οδηγίες στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ με κυρίαρχο σύμπτωμα τις διάρροιες.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 110 ασθενείς συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, μονά τυφλή μελέτη. Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα Α (n=55) που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs και την ομάδα Β (n=55) που ακολούθησε γενικές διατροφικές οδηγίες. Η παρέμβαση διήρκεσε 6 εβδομάδες μετά  από μία 10ήμερη περίοδο screening. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα αξιολογήθηκαν με ένα score αξιολόγησης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων (IBS-SSS) και την κλίμακα αξιολόγησης των κοπράνων Bristol. ΟΙ ασθενείς συμπλήρωσαν τριήμερα ημερολόγια καταγραφής των τροφίμων πριν και μετά την παρέμβαση.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Από τους 110 ασθενείς, οι 101 ολοκλήρωσαν την περίοδο της παρέμβασης. Κατά την έναρξη της παρέμβασης τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων δε διέφεραν σημαντικά. Μετά το τέλος της παρέμβασης, η ομάδα της δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs εμφάνισε σημαντική βελτίωση στο IBS-SSS, στη συχνότητα και τη σύσταση των κοπράνων σε σχέση με την ομάδα των γενικών διατροφικών οδηγιών. Σε σχέση με την έναρξη της παρέμβασης, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στο IBS-SSS, ωστόσο η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα που ακολούθησε τη διατροφή χαμηλή σε FODMAPs.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Τόσο οι γενικές διατροφικές οδηγίες όσο και η διατροφή χαμηλή σε FODMAPs μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των ασθενών με ΣΕΕ και κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, ωστόσο τα οφέλη είναι μεγαλύτερα με τη διατροφή χαμηλή σε FODMAPs.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zahedi MJ, Behrouz V, Azimi M. Low fermentable oligo-di-mono-saccharides and polyols diet versus general dietary advice in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: A randomized controlled trial. J Gastroenterol Hepatol. 2018; 33(6):1192-1199. doi: 10.1111/jgh.14051.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D